Benefit

27.5.2022, 20:00
bluegrass country Brno
V září 2002 opustili Marek a Lukáš Podsedníkovi kapelu Dessert s myšlenkou založit novou sestavu orientovanou také na tradiční bluegrass. Začali zkoušet nový repertoár a Lukáš vzal poprvé – kromě mandoliny – také banjo. Poté, co s nimi začal spolupracovat Vlado Kosiba (opouštějící také kapelu Dessert), hledali dalšího muzikanta, hrajícího na housle či mandolínu. Po zkouškách s různými hráči jim padl na koncertě CWB do oka Láďa Cejnek. Po prvním společném sessionu následuje druhé setkání a kapela, jež dostala název Benefit, je založena.
V následujících dnech začínají všichni členové tvrdě pracovat na repertoáru a začátkem roku 2003 je vše připraveno na premiéru ve Sloupnici. Následují koncerty na mnoha bluegrassových i nebluegrassových festivalech, např. Banjo Jamboree v Čáslavi (r. 2003 a 2005) nebo Risor Bluegrass festival v Norsku (2003). V letech 2004-2005 působí v Benefitu také mandolínista Michal Silnica.
Na podzim roku 2005 odchází z kapely houslista Láďa Cejnek. Marek, Lukáš a Vlado se začínají pravidelně scházet na jam-sessiony s banjistou Liborem Babákem. Lukáš se opět vrátí k mandolíně a Libor se stává novým členem Benefitu. Kapela pokračuje ve stejném, tradičně bluegrassovém duchu.
Další změna nastává v roce 2014, kdy z kapely odchází ze zdravotních důvodů Vlado Kosiba a nahrazuje ho ostřílený bard Mirek Svoboda známý z kapely Uhlák či Sakrapes. Následující rok pak přináší obohacení v osobě mladinkého talentovaného houslisty Matyáše Černého, čímž Benefit získává nejen další nástroj, ale i hlasové obohacení.