Michal Ambrož & Hudba Praha

5.4.2017, 20:00

Zakladatelé Jasné páky a dloholetí přátelé Michal Ambrož a David Koller spojili síly a připravili album Srdeční příběh. David si v jedné písni střihnul s Michalem duet.

Nápad natočit Michalovu sólovou desku “Srdeční příběh” vznikl na sklonku jara 2015, když shodou okolností Michala opustila kapela Hudba Praha a David mu nabídl takovou možnost s tím, že by jí i produkoval. David vybral písně, které podle jeho názoru nejsou tzv. “profláknuté” a přitom mají potenciál k dalšímu, novému zpracování. Vše jsou autorské písně Michala Ambrože.

David zvolil 3 různá uskupení muzikantů, kteří jsou na československé scéně  špičkou. Na práci na albu se tedy sešly 2 skupiny ze Slovenska ( Marcel Buntaj, Martin Gašpar a spol. – např. Vlasta Redl  a Martin Valihora, Oskar Rózsa a spol. – např. Richard Müller) a 3. skupinu sestavil David Koller z muzikantů, kteří hrají v jeho kapele. K tomu se přidali hosté na vybrané nástroje (David Fárek – sax, Radovan Jelínek – housle, Oldřich Krejčoves – kytara). Dívčí vokály zpívají děvčata z Jasné Páky (Magdalena Krištofeková, Pája Táboříková) doplněné  o dlouholetou zpěvačku Hudby Praha Jarmilu “Jamajku” Kauckou. Na tomto albu Michal pod Davidovým vedením poprvé pouze zpívá a nehraje na kytaru, jak tomu bylo vždy na jeho předchozích projektech.

Nahrávky vznikaly ve velmi inspirujícím prostředí jihomoravského Mikulova ve studiu Cox, pod dohledem zkušeného soundengineera Jiřího “Topola” Novotného. Mastering udělal Pavel Karlík ze studia Sono. Design obalu měla na starosti “Třetí dílna” dvojice Karel Haloun a Luděk Kubík.

Album s 10 písněmi vyšlo v květnu na CD. Následovat bude i vydání na vinylu – sice o jednu píseň kratší, ale s kódem na digitální stažení celého alba navrch.

Skladatel, textař, zpěvák a kytarista Michal Ambrož je jednou z nejzásadnějších osobností naší rockové scény. Spolu s Davidem Kollerem zakládající člen skupiny Jasná Páka a po ukončení její činnosti zakladatel a kapelník Hudby Praha.

Zpěvák, skladatel, bubeník a producent David Koller patří mezi nejvýznamnější umělce současnosti. Kromě Jasné Páky hrál ve skupinách Lucie, Žentour, Kollerband, Pusa, Blue Effect ad. Za svoje poslední album získal aktuálně dvě ocenění Anděl 2015 (zpěvák a album roku) a jako člen skupiny Lucie Anděla pro skupinu čtvrtstoletí.