Hudba v myšlenkách Masarykových

18.1.2018, 19:00

Jitka Baštová – akordeon
Jindřich Macek – loutna

V pořadu zazní skladby českých a slovenských autorů od 19. století až po současnost. Vybraná hudba plynule navazuje a pojí množství citátů i významných životních momentů T. G. Masaryka.
Jindřich Macek je historicky prvním absolventem oboru loutna na Akademii staré hudby při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Koncertuje jako sólista i jako loutnista rozmanitých komorních seskupení. Zúčastnil se mistrovských kurzů na Kytarovém festivalu Mikulov, ve Valticích a Slovinsku. Jeho hru mohlo ocenit italské, německé, švýcarské, finské, slovenské, maďarské, polské, slovinské, chorvatské, lucemburské, holandské a americké publikum. Vystupuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí.
Jitka Baštová je absolventkou Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a výměnného programu na Sibeliově Akademii v Helsinkách. Mezi nejcennější úspěchy se řadí 3. místo na Mezinárodní soutěži v Dunajské Stredě. Na Soutěžní přehlídce konzervatoří v roce 2007 obsadila také 3. místo a v tomtéž roce se účastnila i Mezinárodní soutěže na Slovensku. V současné době vyučuje na ZUŠ v Havlíčkově Brodě. V roce 2008 založila akordeonovou třídu na pobočce v Přibyslavi. Vystupuje sólově, ale i v komorních seskupeních. Rozmanitý sólový repertoár tvoří originální koncertní kompozice pro akordeon i díla autorů starších epoch.

Společenské centrum Bystrc, Odbojářská 2, Brno-Bystrc
Začátek v 19 hodin.