Tmavomodrý festival

7.10.2021, 14:00

Neviditelnou bariéru mezi světem vidících a zrakově handicapovaných boří Tmavomodrý festival. Po roční pauze se 7. a 8. října odehraje v Brně jeho 31. ročník. Vystoupení a workshopy žáků a studentů specializovaných škol doplní tradičně taky den pro veřejnost.

„Festival patří mládeži a dětem, které se nechávají místo zraku vést hudbou, ale je také jedinečnou příležitostí, aby do jejich světa mohli nahlédnout i lidé bez tohoto handicapu,” říká Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, které je pořadatelem festivalu. „Vytvořili jsme prostor, kde se mohou tyto děti potkávat a zároveň si užít vzrušení a radost ze svých vystoupení.”

Letos se festival uskuteční ve dvou dnech. První den, čtvrtek 7. října, bude určen primárně pro dětské účastníky. Bude plný workshopů a setkání pro zrakově handicapované a završí jej koncert skupiny Mládí v parku u restaurace Šelepka (sady Národního odboje), kam jsou srdečně zváni všichni. V pátek 8. října se tamtéž setká široká veřejnost s neziskovkou Vodící pes a pozná HapAteliér – sociálně terapeutickou dílnu pomáhající nevidomým a slabozrakým. Od 14.00 pak proběhne přehlídka nevidomých hudebníků. Vystoupí také devětadvacetiletá Ráchel Skleničková, nevidomá klavíristka, která se od mládí úspěšně zúčastnila několika klavírních soutěží nejen u nás, ale i v zahraničí. Vystupovala jak na Pražském jaru, tak se slavnými osobnostmi jako je Tomáš Klus nebo Miro Žbirka. Do Brna přijede zahrát i zpěvák, klavírista a skladatel Honza Jareš, který v Brně prožil část dětství. Naplno koncertuje od roku 2011 a nyní připravuje své druhé autorské album. Na závěr celého dne zahraje známá kapela Čankišou.

Nápad dát dětem se zrakovým handicapem příležitost k sebeuplatnění, růstu osobnosti a zdravému sebevědomí přišel už v roce 1989. Založila jej brněnská oční lékařka Zdenka Kafková, od začátku našla podporu v TIC BRNO, které se ujalo jeho organizace. Z původně hudební přehlídky dětí a mládeže se stal několikadenní mezinárodní festival, který umožňuje nejen setkávání v rámci komunity, ale také přibližuje „tmavomodrou“ realitu širší veřejnosti.


Program pro veřejnost:

Čtvrtek 7. 10. 2021

18:10–19:00 koncert kapely Mládí

od 19:00 posezení u klavíru s Davidem Janíkem, hercem Divadla Husa na provázku

 

Pátek 8. 10. 2021

14:00–16:20  slavnostní zahájení festivalu, hudební vystoupení účastníků festivalu spojená s prezentací organizací (Vodicí pes, HaPAteliér a další)

17:00–18:30 vystoupení klavíristky Ráchel Skleničkové 

18:30–19:30 koncert zpěváka Honzy Jareše

19:30–20:30 závěrečný koncert skupiny Čankišou


Program proběhne v příjemném parku Šelepka, který je ideálním prostředím pro děti a díky blízkému občerstvení i pro jejich rodiče. V případě špatného počasí se akce přesune přímo do restaurace Šelepka.