Po větru lehce - Táňa Fischerová a manželé Havlovi

27.4.2017, 19:00

Večer s poezií Bohuslava Reynka a japonských básníků, doprovázený skladbami pro piano, violoncello, violu da gamba a zpěv.

TÁŇA FISCHEROVÁ, narozená v Praze, herečka, spisovatelka, moderátorka, politička a občanská aktivistka. Po dvou letech studia na brněnské Janáčkově akademii múzických umění nastoupila do pražského Činoherního klubu, odkud musela v roce 1973 odejít. Hostovala v různých divadlech, spolupracovala zejména s Janem Kačerem a Evaldem Schormem. Točila filmy s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem a Karlem Kachyňou. V 70. a 80. letech však byla prakticky vytěsněna z uměleckého života.
Podepsala petici Několik vět a po listopadové revoluci působí též jako politička a občanská aktivistka. V červnu 2002 byla na kandidátce US-DEU zvolena jako nezávislá poslankyně do Parlamentu ČR. Od roku 2008 je předsedkyní a lídrem Klíčového hnutí, založeného na principech sociální trojčlennosti rakouského filozofa a humanisty Rudolfa Steinera. V roce 2013 kandidovala v přímé volbě na úřad Prezidenta ČR. Podílí se také na práci v několika nadacích a občanských sdruženích. Společně s Martou Kubišovou a Janem Kačerem řadu let moderovala televizní adventní koncerty, které získávají nemalé prostředky na charitativní činnost.

IRENA & VOJTĚCH HAVLOVI, manželská hudební dvojice, počátky jejich umělecké spolupráce spadají do 80. let minulého století. Od té doby úspěšně rozvíjejí svoje nevšední pojetí tradičních i novodobých skladebných technik a interpretačních postupů. Jejich osobitý autorský výraz se vzpírá zařazení do jakékoli hudební škatulky. Výrazový rozptyl používaných vyjadřovacích prostředků bývá totiž u manželů Havlových ve většině případů natolik rozmanitý, mnohotvárný a hlavně neustále se proměňující, že jakýkoliv pokus o alespoň rámcové slovní zachycení podstaty jejich muzikantského dialogu za konkrétní skutečností nutně pokulhává. Inspiraci pro hudební, ale i vlastní filmovou tvorbu nalézají i v prostředí Indie, kterou několikrát navštívili. Na své dlouhé umělecké dráze již spolupracovali s celou řadou významných osobností, mezi které lze nesporně řadit i herečku Táňu Fischerovou. Spojení hudby a poezie mimořádné vnitřní soustředěnosti a hlubokého duchovního prožitku přináší nevšední posluchačský zážitek.