George Cremaschi + Pavel Zlámal

20.2.2019, 20:00

Ve středeční večer 20. února se u nás představí vůdčí postavy české experimentální a improvizační scény, nyní opět jako duo.

George Cremaschi / kontrabas
Pavel Zlámal / klarinet / saxofon

Od počátku svého působení se tento tandem drží linie průzkumu přirozené nástrojové akustiky. Svým hraničním přístupem však dokazují, že čistá akustika ještě zdaleka není pole vyčerpané. Improvizační duo spolu tvoří již 6 let a mají za sebou řadu vystoupení nejen čistě hudebních resp. zvukových, ale také např. ve spojení s výtvarným a vizuálním uměním či tancem. Trochu symbolicky vede také každý z nich, kromě řady dalších projektů, svůj improvizační orchestr (Zlámal: Divergent Connections - Brno, Cremaschi: Pražský improvizační orchestr). Jejich hráčské kvality a unikátní společná hudební řeč se staly též inspirací pro vznik skladeb (jako např. COAX soudobého skladatele Petera Grahama věnovaná právě tomuto duu).

George Cremaschi

Narodil se v New Yorku, kde také studoval hudbu a skladbu. Napsal kompozice pro tanečníky, rockové skupiny, tvůrce instalací, improvizátory, básníky, filmy, folkové hudebníky, divadla a orchestry. S mnoha z nich rovněž hrál. Spolupracoval s mnoha vynikajícími umělci například Nicolas Collins, Evan Parker, Mats Gustafsson, Lê Quan Ninh, Gino Robair, Rova Saxophone Quartet, Andrea Parkins, Marshall Allen, Butch Morris, Saadet Türköz, Matthew Ostrowski a mnoho dalších.

V současnosti spolupracuje s mnoha uskupeními, mezi nimi s Pražským improvizačním orchestrem, který založil společně s Petrem Vrbou. Jako hudebník hraje mimo jiné díla následujících skladatelů: Morton Feldman, James Tenney, John Cage, Iannis Xenakis, Cornelius Cardew, Roscoe Mitchell, Christian Wolff, Krzysztof Penderecki, Ana-Maria Avram, Louis Andriessen.

Cremaschi vystupuje na více než 30 nahrávkách labelů Apestaartje, Evolving Ear, Black Saint, Leo, Beak Doctor, Emanem, Rastascan, Music & Arts, Nine Winds a 482 Music. V současnosti žije v Praze, kde založil Pražský improvizační orchestr a kde působí mimo jiné jako pedagog na FAMU a Prague College.

www.georgecremaschi.com

Vstupné dobrovolné, zážitky k nezaplacení :)