Vladimír Václavek | Moonshye

25.1.2024, 20:00

Vladimír Václavek

Vladimír Václavek patří bezesporu k nejvýraznějším postavám české hudební scény. Narozen roku 1959 v Rýmařově, v podhůří Jeseníků. Ty daly půdu prvním krokům a sílu i lásku do života. To je to podstatné. A to podstatné méně. Jeho hudba je a vždycky byla něčím jiná, nekompromisně silná. Hudební začátky jsou spojeny s Ivou Bittovou a Pavlem Fajtem. Zakládá legendární skupinu Dunaj (v roce 1990 bylo album Dunaj, oceněno nejprestižnějším českým hudebním magazínem Rock&Pop a to čtenáři i kritiky, jako nejlepší album dekády), dále Rale (CD Twilight / Soumrak, dostalo v roce 2000 Akademie populární hudby – Anděl), VRM, Theatre Royal a je u zrodu skupin Čikori (v roce 2001 obdrželo CD cenu Akademie populární hudby – Anděl), E, Josef Boys, Klar, Edel. Spolu s Ivou Bittovou natáčí legendární CD Bílé inferno (v roce 1997 bylo oceněno cenou nezávislé asociace hudebních kritiků Periskop – Žlutá ponorka a v roce 2004 obdrželo zlatou desku od vydavatele). 

Hraje na prestižních festivalech v Evropě i zámoří, například Mimi festival Marseille (F), Ring Ring Beograd (YUG), Victoriaville (CAN), Mediawave Györ (HUN), Tanec Praha (CZ), festival v Avignonu (F), spolupracuje s Ferdinandem Richardem na CD Arminius, s Tomem Corou na CD Bílé Inferno, hraje ve skupině Josef Boys s Marcusem Therofalem a v duu s Milošem Dvořáčkem. Hudebně se podílí, tančí a hraje v japonskofrancouzskočeském souboru Kublaï Khan Investigation. Natáčí svá sólová CD, která také hraje na koncertech. Koncertuje po celé Evropě, v USA, Kanadě, Africe, Číně, Hong Kongu, na Madagaskaru, Mauritiusu, Reunionu, Brazilii a na Islandu. 


Vladimír Václavek – zpěv a kytara

Moonshye

Slezská zpěvačka a kytaristka debutovala v roce 2021 albem Curtain of the Moon – kolekcí křehkých a zároveň zvláštně silných písní. Pro hudební publicisty byla Moonshye překvapením – ať už nebývalou kvalitou své první nahrávky nebo tím, že tápali, kam zpěvačku zařadit. Její hudba i hlasový projev jsou totiž nezaměnitelné. Ona sama se vyznává ze svého obdivu k PJ Harvey, přitom je přirovnávána k tak různorodým zpěvačkám jako Liz Fraser, Dolores nebo Auroře. Sólově začínala buskingem v Norsku, většinu písní pro své první album složila v polské Lodži, kde strávila několik let v inspirativní komunitě studentů filmové školy.  

„Lodž je pro mě město nabité vším, co se dá hledat v duši člověka. Není to výstavní dokonalé místo, ale přitom je nádherné, jen to musíte umět vidět. Je plné melancholie a tajemství, historie. Něčím to prostředí vrací člověka do dětství, vzpomínek. Často jsem se tam toulala starými uličkami a zákoutími, sbírala jsem květiny kolem poničených zdí starých mrtvých továren. Fascinovalo mě, kolik krásy je tam a jak je ukrytá. Tahle zkušenost se určitě odrazila i na písních, které jsem tam napsala. Jsou hlavně o člověku, lidskosti s jejími světlými i temnými stránkami, o tom, co je ukryté a neumím to sdělit jinak než hudbou.“ 

Zpěvačku jsme mohli slyšet na festivalech a v klubech u nás, v Polsku nebo na Slovensku. V roce 2022 byla za své album nominována na cenu Jantar. V roce 2024 představí na koncertech některé ze svých nových písní. 

"Moonshye nikoho nekopíruje. Ani autorsky, ani pěveckou technikou. Nejdůležitější je tu nezaměnitelná atmosféra."  Tomáš S. Polívka, Kulturní magazín UNI 


Pavlína Lipowczan – zpěv, kytara, looper