Tryo | Ginkgo Lanugo

4.4.2024, 20:00

TRYO

Brněnská trojice s blanenskými kořeny rozvíjí temné a syrové spojení shoegazové a post-rockové estetiky s noisovou psychedelií, které kapela představila na desce Iodine Clock Reaction (2023) vydané u brněnského labelu Kabinet Records, u nějž vyšlo i debutové LP Sustainable Gardening.

Aktuálně kapela připravuje další desku, na níž míří dále za hranice konvenčnosti. Nová tvorba se tak mnohem více opírá o organičnost, spontaneitu a volnou improvizaci.  


Šimon Podrazil – kytara. Zpěv
Lucie Čejková – baskytara, zpěv
Hynek Čejka - bicí

Ginkgo Lanugo

Projekt založili společně v roce 2019 DJ a producent Štěpán Perk a vokalistka ­Nikola Pavelková. Po prvních pokusech techna s živým vokálem začali vytvářet i poslechovější druhy elektronické hudby. Jejich první ­ambientní singly vyšly ve francouzském vydavatelství Camembert rec. a kanadském Paracelsian rec. Společně připravují v pražském Clubu Cross rezidentní noc se názvem Response. Název Ginkgo Lanugo symbolizuje oba hudebníky dva jako protiklady spojené vjedno. Mužský element ginkgo je nejstarší strom planety, z něhož se vyvinuly všechny další stromy, a lanugo je nejjemnější chmýří na těle vyvíjejícího se plodu jako symbol ženskosti.

Ginkgo Lanugo se ve své tvorbě nikdy neomezují na předem stanovené cíle nebo styly, ale nechávají vše plynout a vést se jakýmsi vnitřním hlasem, protože pak se mohou uvolnit a nechat emoce proudit ven bez omezení a škatulek. A přesně tak během času vzniklo EP Do Snů.

Během posledních dvou let se zvuk projektu Ginkgo Lanugo formuje a přelévá mezi styly ambient, techno, trip-hop, dub či breakbeat. Mají za sebou několik singlů a umístění na třetím místě v hitparádě Velká sedma na Radiu 1. Pravidelně také vystupují na festivalech a klubech.

Štěpán Perk se sólově věnuje ambientní hudbě – například pro festival Comic Con či pro vydavatelství Blue Lizard (Meditation Blue, 2023; Štěpán Perk meet Blue Lizard, 2023). Letos v květnu mu také vychází soundtrack k počítačové hře Šrot.

Nyní, dva roky od prvního oficiálního releasu, přicházejí Ginkgo Lanugo s prvním konceptuálním EP obsahujícím surrealistické texty, ambientní plochy či zlomené beaty různých rychlostí a barev. EP je inspirované snovými útržky. Abstraktně zpracovává téma snění, náhodnými i promyšlenými rýmy. Celé EP může být vnímáno jako odraz spánkového cyklu, kdy první skladby jsou více uspávající až po poslední Let’s Break, která by se dala vnímat jako budíček. Ve všech textech se vracejí k snové abstraktní krajině a svým niterným touhám a obavám.

K EP Do Snů vytvořili doprovodné videoklipy. Album je o snech a bdění, proto zvolili techniku víceexpozice, kdy se přes sebe překrývají různé záběry jako útržky snů a vzpomínek. Použité záběry jsou z jejich domácí dílny, z volně dostupných záběrů a od audiovizuálního umělce Kryštofa Peška. K dispozici je i delší video, obsahující všechny skladby, aby se dala atmosféra vstřebat bez přestávky.


Štěpán Perk – elektronika, texty
Nikola Pavelková – zpěv, texty