Kolektivní Halucinace | David Pomahač

25.4.2024, 20:00

Kolektivní Halucinace

Kapela vznikla na Kladně a je pojmenována po křehkých iluzích, které sdílíme při hledání smyslu života. Prvotinu Bůh z Umakartu (2014) si vydala vlastním nákladem. Za píseň̌ Jsem, jaká́ jsem z tohoto alba získala na festivalu Porta v roce 2019 zvláštní cenu poroty. V tom samém roce kapela zvítězila v konkurzu na Welcome scénu festivalu Hradecký slunovrat. Singl Jan 69 z druhého alba Kosti (2017) obsadil 2. místo v celoroční Velké sedmě Radia 1. Skvělé album Reality (Indes Scope, 2021) v produkci Tomáše Neuwertha o labyrintu současnosti umně kloubí akustické s elektronickým. Singl Já čekám dál (2022) kapela už vydala jako duo a zahájila na něm spolupráci s producentem Tomášem Havlenem (post-hudba), která pokračuje i na novém albu Nejistota (Indies Scope, 4/2024), kde společně stvořili deset písní s rentgenovýma očima. 

Diskografie: 

Nejistota (2024) 
Reality (2021) 
Kosti (2017) 
Bůh z umakartu (2014) 


Jakub Mühlfeit: zpěv, kytary akustické, elektrické, microKorg
Tomáš Příkaský: bicí souprava, perkuse, microKorg, zpěv, metalofon

David Pomahač

Zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista David Pomahač je zakladatel známého urban folkového dua Kieslowski. Zanechal stopu v kapelách Bez peří, Houpací koně, hrál v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v posledních letech doprovází také písničkářku Imu Tevu. 

Počátkem roku 2020 vystoupil ze stínu Kieslowski a vydal se s albem Do tmy je daleko, produkovaného Tomášem Havlenem (Post-hudba, Zvíře jménem podzim, Spomenik, aj.), na sólovou dráhu. Do tmy je daleko se umístilo v první dvacítce celoroční hitparády Velká Sedma Radia 1, v žebříčku nejlepších desek roku 2020 časopisu Full Moon, v první desítce nejlepších alb roku Musicserver.cz i výběru nejlepších desek rádia Expres FM. 

V dubnu 2022 vydal Pomahač u vydavatelství Minority Records své druhé sólové album s názvem Neviditelný. Spoluautorem hudby a producentem desky v jedné osobě je Martin Hůla aka Martin Tvrdý či Bonus

Pomahač zvolil nový přístup ke psaní. Tentokrát nehledal podněty v osobním životě, texty jsou inspirovány především z jednotlivých vět románů H. G. Wellse, dystopických sci-fi a historek lidí kolem sebe, splétá příběhy o sebezáchově a vůli přežít. Na desce Neviditelný hostují houslistka Jenovéfa Boková, violoncellistka Marie Dorazilová i Davidův syn Jáchym Pomahač, který ho doprovází během živého hraní. Nezapomíná se ani na éru Kieslowski, písně jsou součástí Pomahačova příběhu a zaznívají na jeho koncertech.