Na prknech dlažbě i trávě / Maraton hudby 2020

15.8.2020, 14:00

Multižánrový festival Na prknech, dlažbě i trávě mění prostřednictvím nejrůznějších forem umění místa pod širým nebem na živou divadelní scénu.

Třetí srpnový víkend a tři dny plné divadla – to bude 16. ročník oblíbeného brněnského divadelního festivalu odehrávajícího se venku, mimo klasické divadelní sály. Stejně jako většina kulturních událostí, bude i tento festival letos trošku jiný. Program nabídne na dvou místech – na Moravském náměstí a na Alžbětinské scéně Divadla Husa na provázku – a jeho pozornost se zaměří na brněnské umělce a divadla a na komornější představení pro menší skupiny diváků. Program bude připraven z větší části pro dětského diváka, ale i dospělí si samozřejmě přijdou na své!

 

Festival tvoří dvě dramaturgické linky dle místa, kde se bude odehrávat.

První programová linka umístěná na Alžbětinskou scénu Divadla Husa na provázku ponese název Prkna na Provázku. V těchto příjemných prostorách si v pátek užijete skvělý artistní program a večer si můžete zatančit za zvuku rytmů kapely Golden Delicious. V neděli se tady těšte na Aničku a letadýlko, na Divadelní spolek Jaromír, koncert Hazafele a na večerní tanec za zvuku jazzových tónů.

Druhou programovou linku festivalu bude hostit Moravské náměstí, kde v pátek celou akci zahájí koncert kapely Bombarďák a následovat bude zlá hra Divadla Líšeň s názvem Domovní requiem. V sobotu se tady představí Divadlo II. pád, Zuzana Cejnarová a její potravinová balada, zazpíváte si s Davidem Smečkou a Isabelou Bencovou, verše Jana Skácela si připomenete s Kateřinou Francovou a Dušanem Hřebíčkem. V neděli vás čeká Divadlo Polárka, Mikro-teatro, Divadlo KAM, divadlo DNO a spousta dalších úžasných představení. Celý festival na Moravském náměstí zakončí v neděli koncert Pinky Jane.

 

Prkna na Provázku

 

Pátek 14. 8. 2020

 

19:00 Slack Show

Profesionální skupina slacklinerů nejvyšší úrovně u nás i ve světě. Většina protagonistů se pyšní tituly mistrů ČR nebo světovými rekordy. V Brně se můžete těšit na originální akrobatickou show plnou nejrůznějších triků v netradičním prostředí provázkovského dvora!

 

20:00 Golden Delicious

Olympiáda sice není, ale chlapci z kapely Golden Delicious už zlatí jsou. Přijďte si užít povolenou dávku tanečního dopingu!

Tomáš David – zpěv, kytara

Jakub Vašica – bicí, management

David Janík – piano, zpěv

Ondřej Veškrna – basa, zpěv

Martin Šramka – kytara

 

Neděle 16. 8. 2020

 

14:00 Království 

Květinový muzikál nejen pro děti

Kapka rosy podávaná s kostkou léta a půlnoční vití vlčích máků. Ema na stopě největšího tajemství přírody. První jarní pryskyřník hlídá Severní bránu. Pohádkový kabaret s autorskými písněmi a bleskovými převleky.

scénář: Anna Duchaňová, Petr Pola

režie: Anna Duchaňová

hrají: Anna Duchaňová, Michal Němec Jablkoň

výprava: Radka Mizerová, Anna Duchaňová

hudba a písničky: Michal Němec Jablkoň, Anna Duchaňová

dramaturgie: Petr Pola

podpořili: Nadace Život umělce, hl. město Praha a Ministerstvo kultury

 

16:00 Robin Hood

Hra o bájném hrdinovi, který zlo trestal mečem a bezpráví lukem a šípem. Bral bohatým, střední vrstvy míjel a chudým dával. Udatný silák, silný udatník a k tomu romantik. Hra o dvou hercích s improvizačními prvky, kde hrají i diváci. Představení je vhodné pro celou rodinu.

Hraje: Divadelní uskupení Jaromír: Jarka Sýkorova a její Mirek

 

18:00 Hazafele

Tato kapela zajistí všem přítomným divákům a posluchačům příval nehynoucí energie. Maďarské, romské i moravské melodie vám v jejich podání přejdou rovnou do krve.

David Golas – kytara

Šimon Jakubíček – kontrabas

Michal Grossmann – housle

Marek Šnorich – akordeon

 

21:00 Roberta Legros Štěpánková & Dust in the Groove & Michal Nagy

Hudebně-pohybově-výtvarná performance s projekcí

Hudební projekt na pomezí jazzu a soudobé hudby Dust in the Groove existuje již od roku 2013. Kromě vlastní koncertní činnosti soubor vyhledává intermediální spolupráce s tanečníky i výtvarníky. V tento výjimečný večer se na Alžbětince spojí všechny tři složky dohromady. Pro tento projekt byly řadou výtvarníků připraveny grafické partitury i výtvarná díla a na jejich projekci budou reagovat jak  tanečníci, tak i hudebníci, kteří se budou samozřejmě inspirovat i vzájemně.

Nechte se vtáhnout do artového reje!

Roberta Štěpánková, Michal Nagy – tanec

Žaneta Vítová – vokál, akordeon

Jana Vondrů – vokál

Radim Hanousek – saxofony, basklarinet

Martin Opršál – marimba

Jan Přibil – trubka

Peter Korman – kontrabas

Jakub Švejnar – bicí

Prkna na Moraváku

 

Během celého víkendu občerstvení v divadelním baru – ArtBar II. pád

 

Pátek 14. 8. 2020

 

18:00 Zahájení festivalu s koncertem kapely Duo Bombarďák – bez proudu a bez Filipa

Michal Dalecký, Jiří Jelínek a hity skupiny Bombarďák, tentokrát v akustickém kabátku.

 

19:30 Domovní requiem (zlá hra)

Divadlo Líšeň

Groteskní maňasová exhibice o životě a smrti v blahobytu konzumní společnosti. Temný loutkový thriller o našich společných vášních, sexu, násilí, brutalitě a hnusu, plný těch nejodpornějších úchylek – prostě všeho, co nám dělá dobře.

 

Sobota 15. 8. 2020

 

15:00 Pán hor (potravinová balada)

Zuzana Cejnarová

Unikátní prototyp potravinového divadla, ve kterém si na zbrklého a neohrabaného Bernarda došlápne všemi mastmi mazaná bohyně Hera. Ještěže se vše odehrává v Krkonoších, a je tak nablízku pomocná ruka samotného nejvyššího – slovutného dvanáctistupňového Pána hor.

 

16:00 Adame, Evo (scénická báseň)

Divadlo II. pád

Každý vztah je jeden malý vesmír, jeden malý svět, jedno malé stvoření světa. Mnémosyné. Mnémosyné! Kdo spasí se? Kdo zahyne? Příběh Adama a Evy. Odehrál se. Odehrává se právě teď. Odehraje se za dlouho i zanedlouho. Jí, jemu, jim i vám.

Ve čtyřiceti minutách se stane vše. Láska dvou lidí vám bude naservírována na osm různých způsobů. Je to snadné. Je to těžké. Je to krásné. Je to děsivé. Je to jedinečné. Je to úplně obyčejné.

Adame?! Evo?!

 

17:00 Milan Bečvář a Šárka Tesařová

David Smečka a Isabela Bencová – Milan a Šárka, brněnské legendy, hity známé i neznámé. Písničky těch, kteří tu jsou s námi, i těch, kteří tu s námi již nejsou. Jedinečné matiné, na dlažbě, která znamená svět.

 

18:00 Malinký jak pecka třešně

Kateřina Francová a Dušan Hřebíček

Čtyřverší a básně Jana Skácela doprovázené moravskými lidovými písněmi, ale i zvuky různých nástrojů – od fujary, přes dětské hračky až k tibetským mísám.  Básně o stínu, který vrháme, a o odvaze si jej přiznat.

 

19:00 Sólo pro Bedřicha

Anička a letadýlko

Loutková črta, na kterou nesmí děti. Příběhem provází perverzní múza – Duše umělce – a tajemný Medvěd, který hraje na kytaru píseň, jejíž melodii nikdo neslyší. Bedřich chtěl zachránit svět, ale nakonec nezachránil ani sám sebe: „Umírám se svou věrnou Marlborkou na rtech, kterou sem za svůj posranej život ani nestihl vykouřit.“ Děj je místy smutný, ale představení je veselé a jako celý lidský život i krátké.

20:00 Koncert Josefa Klíče

Koncertní mistr Janáčkova divadla, skladby z jeho posledního alba One Man Cello Squad. Na stmívajícím se náměstí se prodlužují stíny – dlouhé a pomíjivé jako tóny jeho violoncella…

 

Neděle 16. 8. 2020

Den věnovaný dětem a jejich rodičům, ale samozřejmě nejen jim

 

14:00 Erreka Mari (2+)

Mikro-teatro

Erreka Mari je víla. Nikdo neví přesně, jak vypadá, ale říká se, že má dlouhé vlasy, krásně zpívá a žije v řekách. Jenže řeky jsou čím dál více znečištěné. Zbývá už jen pár čistých míst, kde může Erreka Mari žít. Enviromentální pohádka z baskické mytologie o respektu k druhým a k přírodě.

15:00 Slon a mravenec (3+)

Divadlo Polárka

Byla jedna veverka a ta bydlela v lese společně se slonem a s mravencem. Se slonem a s mravencem?
Ano, se slonem a s mravencem.

Tři přátelé. Každý jinak velký. Slon vidí ze své výšky úplně jiný svět než mravenec. Z toho, co je pro jednoho hora dobrého jídla, se druhý ani za mák nenají. Pro jednoho jsou hvězdy dávno okoukané a druhý se trápí, že k nim nikdy nedohlédne. Zdánlivě jednoduché věci se při společném soužití stávají nepřekonatelnými problémy. Jednoho dne ale veverku unese Cizí lovec. A vlastnosti, které se mohly zdát nevýhodami, se promění v superschopnosti. A to, co bylo dosud zdrojem dohadů a třenic, se stane tou nejlepší věcí na světě.

 

16.00 Neviditelné děti (6+)

Mikro-teatro

Když vás nikdo nevidí, můžete si svět užívat naplno. Můžete olizovat cizí zmrzliny nebo si zajít na film pro dospělé. Když vás nikdo nevidí, můžete se cítit sami. Můžete mít pocit, že vás všichni opustili. Když ale víte o někom, kdo všechno zlé způsobil, můžete své superschopnosti využít a bojovat.
Příběh plný napětí, dobrodružství, dětského přátelství, rychlých aut, vysokých střech, větracích šacht a soubojů o dobro. Tak, jak to má ve všech akčních příbězích být!

 

17:00 Opravářská pohádka (5+)

Divadlo KAM

Pohádka, ve které hraje hlavní roli šroubovák, hasák, kladivo a princezna! Loutky domácí potřeby, hudba domácí produkce, humor jako od maminky!

 

18:30 Velká vlaková pohádka (3+)

Divadlo DNO

Příští zastávka POHÁDKA! Širokorozchodná pohádka o nádraží na konci světa. Princezny, vlaky, jízdní řád, záchranná brzda, výhybky, hudba, humor!

 

19:30 Kočkování (kabaret pro kočku) (4+)

Divadlo DNO

Jé líná! Je protivná! Je hubatá! Ale má svůj facebookový profil! Kdo by neměl rád KOČKU LEXU?!
Písně, jak když taháš kočku za ocas! Vymňouknuté skeče! Vypelichaná revue!

 

20:30 Zakončení festivalu s koncertem Pinky Jane

Na současné poněkud stagnující folk-popové scéně představuje Pinky Jane nepřehlédnutelný talent, ze kterého vyzařuje nejen čerstvá nastupující energie, ale zároveň lidská inspirace schopná přirozeně oslovovat posluchače, zejména pak ty, kteří jsou dosud v citlivém věku dospívání.

 

Doprovodný nedělní program:

 

Figurkov Divadla Líšeň

Doprovodný program pro festivaly, dětské dny a další slavnosti. Dřevěné šachy vlastní výroby na velké šachovnici, deskové hry z celého světa i dávné historie – Othelo, Exploze, Mak-jek, Tikula nebo Lukasovy hlavolamy… od jednoduchých skládaček po nejnáročnější hlavolamy.

 

Knihkupectví Dlouhá punčocha a čtení do ouška

Během celého nedělního odpoledne bude ve stínu stromů usazeno jedinečné brněnské knihkupectví Dlouhá punčocha. Knihami si můžete prolistovat, popovídat o nich s knikupkyní Marcelou a třeba si i nějakou odnést domů. Protože k prázdninám přece neodmyslitelně patří i dobrodružství, které jinde než v knihách nezažijete. Do ouška budou číst Monika Jelínková, Tereza Lexová, Anička Hřebíčková a další.

 

Klaun Čiko

Provází celým dnem, neúnavně vyrábí všemožné i nemožné hračky z balónků pro děti, srší vtipem a dobrou náladou.