Verbum et Musica

19.10.2021, 19:00

 Mistrovská (nejen) kytara

Vystoupí:

Vladislav Bláha - kytara

Tania Drobysh – mandolína, domra, kytara

Viera Gulázsi – Maňásková – koloraturní soprán

Sbor Páně Církve československé husitské je místem, kde se lidé pravidelně scházejí k bohoslužbám. Zároveň je ale místem, kde se lze potkat s velmi kvalitními uměleckými aktivitami, které zde od roku 2000 pravidelně pořádá kulturně-misijní spolek „Verbum et musica“. Posluchači se tak mohli seznámit s umělci, kteří svým uměním, talentem a pílí vydávají svědectví o darech, kterými nás Hospodin obdarovává; kupříkladu jmenujme Alfreda Strejčka, Štěpána Raka, Josefa Somra, Jaroslava Tůmu, Jana Hartla, Zdeňka Plecha nebo Petra Kostku, Bohuše Matuše, Víťu Marčíka aj. 

Byť je doba stále turbulentní a společnost se ještě nevrátila do předchozího stavu, přicházíme pro všechny milovníky umění s nevšedním počinem, a to s koncertem předních vynikajících umělců Vladislava Bláhy a  Tatsiany Drobysh.          Na koncertě zazní díla J.S.Bacha, L.van Beethovena, A.Barrios – Mangoré, G.Cacciciniho, G.F.Händela, M.de Fally aj. 

 

Vladislav Bláha je jediný český kytarista, který se svým recitálem vystoupil v Carnegie Hall v New Yorku a v Royal Festival Hall v Londýně. Prestižním anglickým časopisem Music Opinion byl po svém koncertě v Londýně označen za jednoho z nejlepších českých kytaristů, německý tisk jej po recitálu na festivalu v Iserlohn nazval „vůdčím českým kytaristou“. Vystupuje sólově a jako sólista s orchestrem v řadě světových metropolí: Londýn, New York, Tokio, Řím, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Paříž, Berlín, Jakkarta, Havana, Buenos Aires, Los Angeles, Lima, Caracas, Chicago, Miami, Dallas, Vídeň, Curych, Brusel, Moskva, Madrid, Saigon, Hanoj, ad., v cca. 50 zemích 4 kontinentů. 

Vladislav Bláha je docentem JAMU a pedagogem Konzervatoře Brno. Vedl mistrovské kursy na univerzitách v USA včetně Julliard School v New Yorku, v Mexiku, v Rakousku, v Německu a jinde.  Je ředitelem „Mezinárodního kytarového festivalu BRNO“ a předsedou „České kytarové společnosti“. Je zván do mezinárodních porot prestižních soutěží (Benicasim, Mottola, Gorizia, Tychy…). Vede edice kytarových not v Německu a v USA. 

Absolvoval Konzervatoř Brno, VŠ studium na Hochschule f. Musik  F. Liszt, Weimar, Německo u R. Zimmera, doktorandské studium na VŠMU v Bratislavě a v roce 2009 habilitoval na docenta JAMU, v současnosti je navržen na jmenování VŠ profesorem. Své umění zdokonalil na stážích u významných osobností: J.W.DUARTE, Londýn, G.CROSSKEY, Royal Northern College, Manchester, C.COTSIOLIS a A.CARLEVARO. Vladislav Bláha reprezentuje nejvýznamnější světovou firmu na kytarové struny SAVAREZ. 

Tatsiana Drobysh je osobitá hráčka na kytaru, na mandolínu a na lidový běloruský nástroj domru. Narodila se v Praze, ale většinu života prožila v Bělorusku, kde studovala hru na kytaru a na domru na Běloruské národní akademii hudby a na Institutu kultury v Minsku a soukromě zpěv. Vedla několik folklorních souborů, působila pedagogicky na hudebních školách a zúčastnila se řady hudebních festivalů. Dosud vystoupila na koncertech v USA, Španělsku, Francii, Bělorusku, Polsku, Rakousku, SR, Ukrajině a v ČR.

Posluchače čeká překvapení v podobě hosta:

Viera Gulázsi-Maňásková, (koloraturní soprán) se narodila v Dunajské Strede v SR. Má česko-maďarské kořeny.           V raném věku začala hrát na klavír, poté studovala obor varhany na konzervatoři v Kroměříži pod vedením prof. Karla Pokory. Po studiu působila jako korepetitor a herečka v Horáckém divadle v Jihlavě a od r.1991 na Islandu jako profesionální hudebník v Reykjavíku, kde ve farnosti Seltjarnarnes zastávala funkci varhaníka a sbormistra komorního sboru Seltjarnarnes a dětského sboru, které založila. Se sbory provedla řadu premiér a skladeb autorů jako Zelenka, Michna z Otradovic, Caldara, Saint-Saens aj.

Viera studovala 6 let operní zpěv u prof. Aliny Dubik v New Music School v Reykjavíku. V roce 2007 vystoupila s Iceland Symphony Orchestra a rovněž se stala sólistkou komorního orchestru Virtuosi di Praga, se kterým vystoupila na koncertech na řadě na významných pódií Čech a Slovenska, např. v pražském  Klementinu a v Rudolfinu. Pravidelně spolupracuje i s komorním orchestrem Consortium Pragense Orchestra.

Proto přijměte naše pozvání na vystoupení výše představených umělců, nechte se unést krásou hudby a perfektním mistrovstvím obou interpretů. Koncert bude uveden ve Sboru Páně, Vážného 6, Brno – Řečkovice v úterý dne 19. října 2021 v 19:00 hod.

Místa v liturgické síni je možno si rezervovat prostřednictvím e-mailové adresy, nebo telefonicky na tel. čísle 776 032 149. Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách www.verbumetmusica.com. 

Vstupné je formou dobrovolného daru, jehož doporučená výše činí 100,-Kč. Výtěžek koncertu bude věnován na podporu projektu „Centrum křesťanské kultury“.

V případě přísnějších hygienických opatření bude tento koncert přesunut do Husova sboru, Svatopluka Čecha 35a v Brně – Králově Poli.

Pro informace sledujte web: www.verbumetmusica.com 

 CČSH

Spolek „Verbum et musica