Pincello orationis

29.11.2021, 19:00
Na koncertě představíme tvorbu nové generace českých skladatelů, Ondřeje Kyase, Lukáše Sommera, Martina Flašara, Jana Ryanta Dřízala a dalších. Zazní rovněž česká premiéra skladby Pincello orationis od Tomáše Pálky. Jako host vystoupí varhanice Kateřina Málková. Těšíme se na vás!
pincello orationis
Skladba vznikala na objednávku Kateřiny Málkové pro mezinárodní hudební festival Silberbauerovo hudební Podyjí v roce 2021 pro 5-hlasý sbor a varhany podle básně Zdeňka Volfa ze sbírky Žasl jsem od pily. Volfova křehká a zároveň syrová poezie mě provází tvorbou víceméně nepřetržitě. I v této skladbě jsem se pokusil přenést hloubku Volfova básnického obrazu do celkového vyznění kompozice: pincello orationis (modlitba štětcem) je imaginární malbou, hudební modlitbou, chvilkovým zastavením v čase…
Kompozice je věnována Kateřině a Pavlovi Pálkovým k jejich svatbě v září tohoto roku. Můj otec se bohužel provedení už nedočkal a na konci října zesnul. Zároveň bych tak skladbu rád věnoval jeho památce.
Tomáš Pálka (*1978) se ve svých skladbách se zaměřuje na vyjadřování svého vztahu k duchovním hodnotám. Nejvýraznějším principem je začleňování prostoru do celkového kompozičního tvaru. Věří, že bez ztišení a pokory není možné poznat pravou podstatu bytí. Je spoluzakladatelem a členem skladatelského spolku a souboru Konvergence. Věnuje se také multimediálním projektům nebo projektům pro rozhlasové vysílání, kde hledá spojení mezi hudbou a uměním v obecnější rovině. V současnosti působí jako skladatel na volné noze a jako terapeut v lázeňském městečku Ruhpolding.