Ibérica 2023: Virginia Delgado "Concierto flamenco"

21.6.2023, 0:00
Madridská rodačka Virginia Delgado představí v líšeňském Dělňáku svůj projekt CONCIERTO FLAMENCO, jenž je taneční cestou mezi různými andaluskými regiony, z nichž každý reprezentuje charakteristický flamenkový styl.
Elegance a vášeň, jsou synonyma vystihující tanec Virginie Delgado, kterou na tomto vystoupení doprovodí trojice skvělých flamenkových hudebníků: Morenito de Triana, Mateo Garriga a Filip Zubák.
Doménou všestranné tanečnice Virginie Delgado Olmedo je především klasický španělský tanec a flamenco. Ke svému strhujícímu tanečnímu projevu přidává i virtuózní hru na nástroj, který je pro mnohé synonymem Španělska – kastaněty. Virginia pochází z Madridu, od dvanácti let se věnovala klasickému baletu, ale v sedmnácti letech naplno propadla kráse a vášni flamenka. Souběžně intenzivně studovala španělský klasický tanec, bolero a contemporary dance u profesorek Ely Camino a Anny De la Orden. V osmnácti letech se stala členkou flamenkového ansámblu Triana a o pár let později se s úspěchem zúčastnila slavné soutěže tanečních choreografů v madridském divadle Albéniz. Později se přechodně usadila v Německu, kde úspěšně vytvořila několik nových choreografií. V roce 2005 získaly její choreografie španělského klasického tance 2. místo v prestižní soutěži Roseta Mauri v Barceloně, v kategorii Clásico Español. Během své profesionální kariéry se Virginia věnovala rovněž pedagogické činnosti, ve které pokračuje s entuziasmem i po svém přestěhování do střední Evropy, jako profesorka klasického baletu, Clásico Español a flamenka v Praze.