Dub FX & Mr Woodnote

20.11.2018, 19:00

Co dokáže člověk jen s pomocí úst a pár elektronických mašinek? Dub FX léta dokazuje, že je to víc než dost pro hudební show, na které protančíte kecky. Svou výbušnou směsicí dub & reggae, triphopu a drum and bass míní opět uhranout české publikum. Přiveze aktuální album Thinking Clear a čerstvé singly z připravované nové desky.

 

 

Australský performer je ztělesněním hudební nezávislosti. Benjamin Standford aka Dub FX si od prvních buskerských krůčků žije svůj sen o cestování a živém hraní po celém světě. Přitom se jen tak mimochodem vypracoval do pozice jednoho z nejžádanějších koncertních hudebníků současnosti. Se třemi úspěšnými sólovými alby, stovkami miliónů views na Youtube a tisícovkami fanoušků po celém světě se Standfordův sen naplnil nad okraj.

 

Poslední deska Thinking Clear je pro Standforda splněným snem. Nahrávka vznikala v jeho nově dostavěném domácím studiu v lesích nedaleko Melbourne. Svou dosud nejpestřejší hudební kolekci Standford skládal poprvé spolu s kapelou. „Po koncertní šňůře, kterou jsme odehráli ve třech, jsme se zavřeli společně do studia a všechno to probíhalo přirozeně. Ti kluci znají mé publikum a rozumí tomu, o co se snažím,“ popsal serveru Indieberlin. Nejnovější singly Dub FX jako ListeningRadiant Star (se Sahidou Apsara) nebo Skylarking Dubplate (spolu s legendárním Horacem Andy, spolupracovníkem Massive Attack) potvrzují trend bohatší instrumentace. Aktuální tracky však zároveň signalizují muzikantův návrat k reggae kořenům a samostatnému vystupování.

Benjamin Standford začínal s hudbou na přelomu milénia v kytarových N.O.N. Už na jejich jediné nahrávce Exeunt Omnes (2004) je možné rozpoznat pozdější Standfordovu bohatou žánrovou základnu. V roce 2006 opouští Melbourne a vyráží do Evropy, kde začíná jeho sólová kariéra jako Dub FX. „Můj plán byl nikdy nevybouchnout, prostě cestovat a neustále tak čerpat inspiraci,“ zavzpomínal na začátky, kdy jako busker na ulicích překvapoval kolemjdoucí svými živými performancemi. Prvním hudebním domovem se pro Dub FX stala Británie, která v nultých letech stále jela na vlně triphopové mánie.

 


V roce 2007 vydává Dub FX premiérovou desku, která vznikla z nahrávek pouličního hraní. Následovala první regulérní řadová alba Everythinks a Ripple (2009) a A Crossworlds (v rámci projektu Kila Mega Giga Tera spolu se Siriusem). Diskografii později doplnila Theory of Harmony (2013) a zatím poslední deska Thinking Clear (2016). O více než dekádu trvající kariéře Dub FX vznikl i filmový dokument. Standford přitom kromě vlastní tvorby produkuje také hudbu pro jiné muzikanty. K tomu dopomáhá i label Convoyunltd, který funguje jako platforma pro tvorbu Dub FX a spřátelených umělců.