Ženy na pokraji nervového zhroucení

29.9.2021, 19:00

Komorní muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení kombinuje prvky feydeauovské frašky s hispánskou citovostí i temperamentem, projevujícím se i ve strhující jazz-rockové hudbě inspirované španělskými žánry a rytmy, např. flamencem.

V ulicích Madridu konce 80. let, města pulzujícího životem, se odehrává příběh dabingové herečky Pepy a jejích přítelkyň a známých… Hudební skladatel David Yazbek, autor veleúspěšného muzikálu Donaha! tentokrát sáhl spolu s libretistou Jeffrey Lanem po proslulé, rozkošně ztřeštěné komedii věhlasného španělského režiséra Pedra Almodóvara z roku 1987. Broadwayská premiéra muzikálové verze se odehrála v roce 2010.

Pedagogové Petr Štěpán a Miroslav Ondra sáhli po tomto dílku k mnoho důvodů. Jedním z nich je kvalita látky – temperamentní kvalitní hudba, která nabízí interpretům mnoho lákavých příležitostí, stejně tak kvalitní textová předloha (vycházející z filmu jednoho z nejzajímavějších evropských režisérů posledních čtyřiceti let), které dovoluje nejenom živou zábavu, ale také hlubší ponor do psychologie hlavních postav, a v neposlední řadě také fakt, že muzikál je především o ženách, jejich snech a problémech a s bohatým obsazením ženských rolí, což je vzhledem k personálnímu obsazení ateliéru (6 studentek a 4 studenti) více než příhodné.