JazzFestBrno: NOCZ, Avishai Cohen Quartet

28.4.2019, 19:30

Avishai Cohen Quartet (IL)

Avishai Cohen – trubka, Yonathan Avishai – klavír, Barak Mori – kontrabas, Ziv Ravitz – bicí

 
 

Je otázkou, zda je shodné jméno s jiným velikánem současného jazzu výhodou či nevýhodou. Trumpetista Avishai Cohen srovnáváním se s u nás velmi populárním basistou stejného jména čas neztrácí a stará se především o svoji vlastní nápaditou hudbu.

Cohen se narodil v izraelském Tel Avivu a dětství trávil se svými obdobně hudebně nadanými sourozenci Anat a Yuvalem. Již jako teenager hrál s izraelskou filharmonií pod taktovkou Zubina Mehty. Za oceán se vydal kvůli studiím v Bostonu na prestižní Berklee College of Music a v USA pak zakotvil na několik dalších let, než se přestěhoval do indického Goa, kde dnes žije se svou manželkou a dvěma dětmi. Protože byl často zaměňován s tehdy slavnějším jmenovcem, nazval své debutové album z roku 2003 The Trumpet Player. Hudebně se v New Yorku rozvíjel především po boku Jasona Lindnera nebo Omera Avitala, aby se následně na šest let upsal super sestavě SF Jazz Collective. Svoji paralelní sólovou dráhu lemoval celkem devíti alby, z nichž poslední dvě vyšla na uznávaném labelu ECM. Jeho originální trumpetový styl nese lyrický odkaz Milese Davise, jehož Cohen často cituje jako jednu ze svých hlavních inspirací. Zásadní vliv na jeho hudební myšlení měla taktéž stará izraelská hudba a melodika východoevropské hudby i sefardských písní.

 

NOCZ & choir (CZ, NO)

Didrik Ingvaldsen – trubka, Radim Hanousek – saxofon, Marian Friedl – kontrabas, Dag Magnus Narvesen – bicí, sbor: Aneta Podracká Bendová, Helena Tomalová, Markéta Urbánková, Žaneta Vítová, Jana Vondrů, Vojtěch Drnek, Lukáš Hasa, Martin Javorský, Vojtěch Konečný, Vojtěch Šembera

 
 

Osobitý charakter hudbě free jazzové formace NOCZ udává interpretace skladeb norského trumpetisty Didrika Ingvaldsena, které kombinují současné trendy v experimentálním jazzu s klasickými free jazzovými postupy a tradičním obsazením kapely ve složení trubka, saxofon, kontrabas a bicí.

Hudba norsko-českéhokvarteta je typická velmi energickou hrou s výraznými dynamickými zlomy, kombinací prokomponovaných pasáží s volnými plochami, výraznou melodikou i významnou prací s rytmem. Vedle kapelníka k výslednému zvuku a podobě skladeb nemalou měrou přispívají i další členové kapely – saxofonista Radim Hanousek, kontrabasista Marian Friedl a bubeník Dag Magnus Narvesen. Do osvědčené rovnice kvarteto nově přidává početný sbor vokalistů a vokalistek. Tucet hlasů dodává skladbám NOCZ nový rozměr.

NOCZ se na jazzové scéně pohybuje už desátým rokem a ve své diskografii má čtyři desky, často spolupracuje i s Ivou Bittovou a dalšími osobnostmi české a slovenské hudební scény.