JazzFestBrno: Sisa Michalidesová: Chloe, Melanie Scholtz and Brian Charette: Homeland

9.4.2019, 19:30

Melanie Scholtz and Brian Charette: Homeland (ZA/US)

Melanie Scholtz – zpěv, Brian Charette– klávesy

 
 

Jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz a ceněný americký multiinstrumentalista Brian Charette jsou životními partnery. Každý z nich je zaměstnán řadou vlastních hudebních projektů, nyní se ale setkávají na jednom pódiu v elektronickém duu nazvaném Homeland a v jejich vroucí intepretaci tradičních melodií z celého světa se přirozeně zrcadlí velmi rozdílné hudební zázemí a zážitky každého z nich.

Brian Charette se svými syntezátory a elektronickými bicími dodává hudbě funk a nakažlivé beaty. Sebevědomá vokalistka Melanie Scholtz zaujme nejen výjimečným témbrem svého hlasu a hrou s vrstvením smyček, ale i lehkostí, s jakou přechází z jihoafrické xhoštiny do mnoha dalších jazyků.

Melanie nedávno následovala svého partnera do New Yorku. Kdo přežije či dokonce vynikne v konkurenci této jazzové metropole, má zajištěn, respekt po celém světě. Vazba obou interpretů na Česko je znalcům dobře známa, oba zde odehráli nesčetná turné a částečně tu dokonce žili. Pomyslný kruh se tak uzavírá a jejich společný projekt tak do zdejšího prostředí parádně zapadá. Charismatická Scholtz i řemeslně dokonalý a zároveň sdělný hudebník jsou ideálním párem a podium jim mimořádně sluší.

 

Sisa Michalidesová: Chloe (SK, PL, HU, CZ)

Sisa Michalidesová – flétna, zpěv, Kornél Fekete-Kovács – trubka, Piotr Wyleżoł – klavír, fender rhodes, Tomáš Baroš – kontrabas, Marian Ševčík – bicí, Milo Suchomel – saxofon, Peter Preložník – klávesy

 
 

Chloe, nahrávka skladatelky, flétnistky a herečky Sisy Michalidesové získala cenu Esprit za nejlepší jazzové slovenské album roku 2017. Hudba je inspirována středoamerickými indiánskými pověstmi a legendami a dává hudebníkům prostor pro bezprostřední interpretační rozhovory.

Hudební vizi SisyMichalidesové ovlivnila jak hudba Richarda Wagnera, tak hledání energie ve filozofii kontroverzního myslitele a psychotropního experimentátora Carlose Castanedy. Skladby hýří zvukovými barvami, dynamickými a výrazovými proměnami. Nahrávkaje inspirována postavou Chloe z Michalidesové divadelní hry Silent Rhapsody. Příběh děvčátka bojujícího o život vznikl na námět knihy Sisa a Sivý holub, kterou Sisa Michalidesová vydala v roce 2012.

Po boku Sisy Michalidesové se představuje středoevropská muzikantská elita – polský klavírista Piotr Wyleżoł, maďarský trumpetista Kornél Fekete Kovács, česko-slovenská rytmika Tomáš Baroš a Marian Ševčík, saxofonista Milo Suchomel a klávesista Peter Preložník.