JazzFestBrno: Purple is the Color, Julian Lage Trio

31.3.2019, 19:30

Julian Lage Trio (US, PE)

Julian Lage – kytara, Jorge Roeder – kontrabas, Eric Doob – bicí

 
 

Hudební kořeny tohoto amerického kytaristy prorůstají nejen jazzem, ale i (příznačně) takzvanou roots music neboli Americanou, tedy směsicí blues, country, folku, gospelu a rocku. S každým dalším albem jsou všechny tyto vlivy zřetelnější a zřetelnější.

Julian již jako teenager udivoval svojí instrumentální dovedností a zároveň muzikantskou vyspělostí. V pouhých jedenatřiceti má tak za sebou tolik zkušeností, jaké mnohý muzikant nenabere za celý život. Formativní pro něj byly především léta, která strávil v ansámblu vibrafonisty a perfekcionisty Garyho Burtona. Jeho současná hudba zrcadlí vlivy všech stylů, jež zastřešuje zmíněný termín Americana. Lage ji hraje oduševněle, ze svého telecasteru dostává sytý tón s potřebným ostřím, jehož se mnoha současným jazzovým kytaristům nedostává. I proto zní jeho trio barevně a nabízí celé spektrum frekvencí. Jeho zvuk utvářejí především velmi povedené kompozice kapelníka, pevně uzamčené groovy i improvizované plochy, v nichž se mohou svobodně projevit všichni členové tria –bubeník Eric Doob, basista Jorge Roeder (jehož známe např. z tria Shaie Maestra) i sám frontman Lage. Jejich poslední deska Modern Lore potvrzuje postupný plíživý odklon od tradičního jazzu směrem k atmosférické hudbě bez patrných stylových hranic.

 
 

Purple is the Color (AT, CZ)

Simon Raab – klavír, Štěpán Flagar – saxofon, Martin Kocián – kontrabas, Michał Wierzgoń – bicí

 
 

Absolutní vítěz česko-rakouské soutěže Central European Jazz Competition je příznačně složený z českých i rakouských hudebníků. Ale to rozhodně není hlavní devíza této mladé čtveřice. Tu totiž tvoří moderní zvuk čerpající z hlubokých kořenů tradice kvartetového formátu, v němž se odráží i vlivy lidové, klasické a populární hudby.

Když se před pár lety tato čtveřice hudebníků náhodně setkala při jednom jamovém večeru v Linci, po chvíli bylo jasné, že na pódiu zafungovala hudebními chemie, jejíž potenciál by byla škoda utnout po jednom večeru. Své debutové album Unmasked vydala kapela na podzim roku 2017 a prezentovala je na své evropské Release Tour, která zahrnovala přibližně dvacítku koncertů v pěti různých zemích. Od té doby postupně proniká do povědomí nejen vídeňské ale i evropské jazzové scény.

Hudba Purple is the Color je seriózní a zároveň rozmarná, promyšlená a zároveň improvizovaná. „Fialová může existovat pouze v důsledku kombinace modré a červené. Naše hudba je zase výsledkem komponování a improvizace v rovnocenném poměru,“ osvětluje název kapely kapelník Raab. Rakousko-česká čtveřice si za poměrně krátkou dobu našla svůj charakteristický zvuk a jednoznačně patří ke kapelám, jejichž tvorbu se vyplatí sledovat.