JazzFestBrno: Gerald Clayton Trio

16.9.2021, 19:30

Originální fúze hip-hopu, R´n´B a jazzu v podání tria pianisty, který se etabloval jako jedna z vůdčích postav nastupující generace jazzových umělců. Jeho trio se tak nenuceně pohybuje v množství stylů, jež tvoří moderní jazzový jazyk.

 

Za dvanáct let kapelnické aktivity se Clayton může pochlubit pěti vlastními alby, řadou studiových projektů v roli sidemana a bezpočtem vystoupení po celém světě. The New York Times jej ocejchoval přízviskem „výrazná a autoritativní osobnost“. Clayton tak směle může nastoupit cestu k zanechání vlastní trvalé stopy v letité a bohaté jazzové tradici.

 

Gerald se narodil v Nizozemsku v roce 1984 a vyrůstal v jižní Kalifornii. Své první klavírní lekce absolvoval v sedmi letech s plnou podporou svého otce, uznávaného jazzového basisty, skladatele a kapelníka Johna Claytona. Gerald se později dočasně přestěhoval do New Yorku, aby mohl studovat na Manhattan School of Music. V roce 2006 získal druhé místo v prestižní soutěži Thelonius Monk International Competition. V té době byl také představen trumpetistovi Royi Hargrovovi, aby se vzápětí, mezi lety 2006 a 2009, stal členem jeho kapely. Gerald se rovněž objevil na nahrávkách několika dalších významných umělců, mj. Diany Krall, Ambrose Akinmusireho a kapely Clayton Brothers Quintet. Jeho nejnovější nahrávka Happening: Live at the Village Vanguard je připomínkou umělecké svobody doby předcovidové. Vyšla na Blue Note, labelu reprezentujícím rodinné stříbro jazzu, mezi něž Clayton už dnes rozhodně patří. Do Brna zamíří Clayton, který se nechce nechat vymezit jakoukoliv konkrétní hudební tradicí, již podruhé a opět se svým dlouhodobě fungujícím triem, tedy sestavou, ve které dokáže zazářit vůbec nejvíce. „Snažím se ignorovat škatulkování, žánrové rozdíly. Soustředím se na vytváření poctivé a upřímné hudby a spolupráci s lidmi, jejichž myšlenky rezonují s mými vlastními,“ říká.