JazzFestBrno: Shai Maestro Quartet

25.9.2021, 19:30

Izraelský pianista Shai Maestro je v Brně již pravidelným návštěvníkem a jeho vystoupení patří mezi to nejlepší, co Izrael brněnskému JazzFestu doposud nabídl. Jako bývalý spoluhráč basisty Avishaie Cohena tu má zkrátka dveře otevřené dokořán a pokaždé, když do nich znovu vstoupí, oslní.

Shai Maestro začal hrát na klavír ve věku pěti let a jazzovou hudbou byl poprvé okouzlen, když mu bylo osm. Zaujala ho totiž nahrávka Gershwin Songbook od Oscara Petersona. Od chvíle, kdy se Shai poprvé dotknul klaviatury, se postupně proměnil z nadaného dítěte přes vyhledávaného spoluhráče až k sdělnému lídrovi vlastních projektů. Shai Maestro Trio si vydobylo úspěch u publika v proslulých newyorských klubech i jinde ve světě a vydalo řadu velmi oceňovaných nahrávek – Shai Maestro Trio, The Road to Ithaca, Untold Stories, The Stone Skipper.

Nyní přijíždí do Brna, své oblíbené destinace, představit především repertoár ze svého posledního alba Human, které vyšlo, jak už je u Shaie zvykem, na prestižním labelu ECM. Je to vůbec poprvé, kdy jej uvidíme jakožto kapelníka kvarteta. Triovou formaci totiž rozšířil o trumpetistu Philipa Dizacka. „Když Philip hraje na trubku, zní mi to, jako kdyby šlo o lidský hlas, který ke mně promlouvá. Umí přes trubku i křičet nebo šeptat. Přibrat Philipa k triu nás vyneslo na úplně novou úroveň. Jako kdybychom v automobilu najednou nalezli tajný převod a zařadili na jinou rychlost. Pustili jsme se do zcela nového dobrodružství,“ vypráví Shai a těší se, až se po koncertním půstu stane součástí tohoto dobrodružství i živé publikum.