JazzFestBrno: Bernhard Wiesinger Quartet Feat. David Kikoski, Lukáš Oravec Orchestra

21.11.2021, 19:30

Rakouský jazzový saxofonista Bernhard Wiesinger nenuceně spojuje originalitu vlastního jazzového jazyka a nadčasový zvuk do homogenní směsi tradice a moderny. Jeho novou kapelu ozdobí klavírní fenomén David Kikoski.

 

Tomu odpovídá i repertoár jeho kvarteta, který se skládá z původních kompozic, speciálně upravených jazzových standardů i přepracovaných písní z éry Motownu. Wiesinger už roky dokazuje své schopnosti originálního skladatele i vynikajícího instrumentalisty. Díky spolupráci s řadou mezinárodně uznávaných hudebníků, jakými jsou Lori Williams, Harry Sokal nebo Christian Havel, se etabloval jako jeden z nejvyhledávanějších hudebníků rakouské jazzové scény. Hlavní osu brněnského koncertu vytvoří skladby z jeho alba Notice That Moment. Newyorský feeling dodá večeru výjimečný klavírista a držitel Grammy Dave Kikoski, který již několik desetiletí působí ve Velkém jablku a patří k nejoriginálnějším hlasům svého nástroje. Razítkem na toto tvrzení jsou jeho spolupráce s jazzovými velikány, jakými jsou Michael Brecker, John Scofield, Mike Stern či Roy Haynes.

 

Slovenský trumpetista Lukáš Oravec patří po zásluze k častým hostům festivalu JazzFestBrno. Tentokrát se premiérově představí se svým novým mezinárodním bigbandem.

 

„Myšlenku založit vlastní orchestr jsem někde v podvědomí nosil dlouho, ale nikdy dříve nenastala taková situace, že bych měl kolem sebe dostatek hráčů, s nimiž bych orchestr založil tak, aby mě to uspokojilo. Ovšem jednoho dne jsem si v Brně uvědomil, že díky Janáčkově akademii už takové muzikanty kolem sebe mám,“ vyznal se mladý trumpetista v rozhovoru pro Český rozhlas Jazz. V třináctičlenném seskupení účinkují přední hudebníci z Česka, Bulharska, USA, Ruska a Slovenska. Kapele nedávno i díky úspěšné finanční sbírce vyšlo debutové album Light of Blue, které nahrála ve studiu Divadla na Orlí v Brně. Významným skladatelským i aranžérským vkladem přispěl sám kapelník, důležitou postavou kapely je však i původem ruský kontrabasista Pavel Klimashevski, který se ujal rovněž pozice dirigenta. Svým kompozičním umem přispěli do repertoáru také pianista Ľudovít Kotlár a kontrabasista Peter Korman. Publicista Jan Hocek se v recenzi pro Jazzport nebál označit album jako „orchestrální nahrávku světové úrovně“ a jazzumilovné publikum už se těší, až kapelu konečně uslyší i naživo.