JFB 2022: Joey Calderazzo & John Patitucci

22.5.2022, 19:30
Joey Calderazzo a John Patitucci patří do kategorie hudebníků „par excellence“, ať už v roli lídrů, či sidemanů. Ostatně Calderazzova klavírní sóla plná hudebních narážek a fórů vyšperkovala festivalový koncert Branforda Marsalise a Patitucciho empatická basa v Brně mimo jiné tvrdila muziku Waynea Shortera. Nyní vyrážejí na společné světové turné premiérově v duu.
I když je klavírista Joey Calderazzo vynikajícím sidemanem, kterého si do kapely vybrali Michael Brecker, Branford Marsalis, Jack DeJohnette či Dave Holland, bylo by chybou přehlédnout jeho vlastních třináct alb, na nichž se projevil jako odvážný skladatel a lídr. Ve vlastních projektech se Calderazzo mění v neúnavného objevitele, pro kterého je svoboda normou, improvizace klíčem a swing absolutní nezbytností. Calderazzo je tak trochu Ferda Mravenec v tom nejlepším slova smyslu. Hudební práce všeho druhu mu není cizí. „Umím zahrát trochu toho a trochu onoho. Mám něco vlastního, jindy zase „vykrádám“ jiné muzikanty. Bavím se a doufám, že se mnou i mí posluchači,“ říká s úsměvem.
Jméno Johna Patitucciho si jazzoví fanoušci dávno neasociují jen s osobnostmi jako Chick Corea, Wayne Shorter, Herbie Hancock či Stan Getz, ale také s pestrou škálou jeho vlastních nahrávek. Ať už se Patitucci chopí kontrabasu či šestistrunné baskytary, vždy se projeví jeho úcta k historii kombinovaná s progresivním přístupem. Potvrzujícím razítkem na tato slova je jeho poslední album Soul of the Bass. Na veskrze sólové desce zní Bach, spirituály i R’n’B a Patitucci dokazuje, že pokud na basu hraje mistr, může vydat za celou kapelu v jakémkoliv žánru. „Myslím, že jak stárnete, upřednostňujete ve veškeré hudební tvorbě zvuk a pocit. A když se vyjadřujete čitelně a soudržně, výsledkem je určitá čistota, která dokáže posluchače vtáhnout do komunikace,“ říká Patitucci. Tato slova se chystá otisknout i do nového společného projektu, jejž s Joeym Calderazzem představí v Brně.