Snarky Puppy

1.5.2024, 19:30

Při své brněnské premiéře v říjnu 2022 v Sono Centru zaslouženě vzbudily velký rozruch. 1. května, v den The Lover’s Day, včetně těch, kteří mají rádi jazz, oslaví Snarky Puppy na stejném místě své dvacáté výročí a představí své nejnovější album Empire Central, za které si vysloužili cenu Grammy v kategorii Nejlepší současné instrumentální album. Je to jejich páté v řadě.

 

Příběh kapely začal v texaském městě Denton, kde od roku 1947 funguje vůbec první vysokoškolské jazzové oddělení. Baskytarista Michael League, který Snarky Puppy založil jako desetičlenný pro školní projekt, je absolventem školy. . Po premiéře v J&J Pizza on the Square a plnění tovaryšských povinností na jiných, často obskurních, místech v Dentonu, se kapelník rozhodl natočit debutové album s nízkým rozpočtem a zároveň podnikl vůbec první turné po malých klubech a studentských večírcích. Celá první dekáda fungování kapely byla podobná – opakovaně křižovali Státy a hráli na jakémkoli místě s dírou ve zdi, kde se promotér odvážil riskovat jejich zapojení.

Mezitím se kapelník a pár jeho současníků přestěhovali do nedalekého Dallasu, aby získali oporu na místní gospelové a R ́n ́B scéně. Zlomovým se ukázalo být album Tell Your Friends z roku 2010. Při jeho nahrávání kapela využila nejen sílu živého vystupování před publikem, ale zvládla i marketingovou metodu a jejich hudba se konečně dostala k širšímu publiku. První evropské turné na sebe nenechalo dlouho čekat a kapela naskočila na vlnu zájmu, která trvá dodnes. Další významný krok na žebříčku popularity přišel v roce 2013, kdy jim spolupráce Snarky Puppy se zpěvačkou Lalah Hathaway vynesla první cenu Grammy za nejlepší R ́n ́B výkon. Další cenu Grammy vymazali za alba Sylva, Culcha Vulcha a Live at the Royal Albert Hall.

Rok 2022 byl pro Snarky Puppy rokem velkého návratu – vrátili se na koncertní pódia a vydali své čtrnácté album Empire Central, které bylo opět odměněno cenou Grammy. „Jednotliví hráči a osobnosti na pódiu neustále posouvají písně novými směry, což je pro mě hlavní kouzlo turné. Rád vidím, jak písně rostou,“ říká kapelník Michael League. Uvidíme ho mimochodem 17. února v Besedním domě, kde na samostatném koncertě představí svůj celoakustický projekt s dlouholetým klavíristou Snarky Puppy Billem Laurancem.