Slavnosti synkop

2.6.2024, 19:00

Letošní ročník „festivalu na festivalu“, pro který je typická rytmická formace tradičně úzce spjatá s jazzem, totiž synkopa, se odehraje na třech scénách CED – Divadle Husa na provázku. Tentokrát poprvé s česko-americkým programem rozděleným půl na půl.

 

Zakladateli kapely 2in2out jsou saxofonistka Nela Dusová a kytarista Jan Lacina, kteří jsou zároveň autory repertoáru. Přizvali k sobě baskytaristku Kláru Pudlákovou a bubeníka Adama Sikoru. V posledních letech se skupina vypracovala ze studentského projektu v jeden z nejzajímavějších českých jazzových souborů. V červnu 2024 kapela vydá album na labelu Bivak Records.

Pražská kapela Limbo letos slaví dvacet let od svého založení. Pod vedením saxofonisty Pavla Hrubého se kapela pohybuje mezi několika žánry: od čisté improvizace se může vyšvihnout do nedefinovatelné polohy, kdy lze hovořit především o melodické a poněkud melancholické hudbě. Limbo získalo různá žánrová ocenění a získalo nominaci na Anděla v kategorii Jazz & Blues.

Sedmadvacetiletý saxofonista z Philadelphie Immanuel Wilkins vystudoval hudbu na prestižní Juilliard School a je jedním z velkých příslibů americké scény. Se dvěma sólovými alby na labelu Blue Note a téměř dvěma desítkami sideman cuts se může pochlubit spoluprací s tak vzrušujícími jmény jako Wynton Marsalis, Jason Moran, Gerald Clayton a Gretchen Parlato.

Kassa Celkově, nejen uznávaný bubeník, ale také producent a příležitostný rapper, se narodil před jedenačtyřiceti lety v Seattlu, kde mimochodem navštěvoval stejnou střední školu jako roky před ním Quincy Jones a Jimi Hendrix. Na konzervatoři objevil kromě jazzu i hiphopové rytmy, které mu učarovaly a které rád používá dodnes. Po přestěhování do New Yorku hrál mimo jiné s Christianem McBridem, Geri Allenem a Ravim Coltranem, ale spolupracoval také s nenapravitelnou avantgardistkou Yoko Ono.