Blondýna + Richard Skolek

31.3.2023, 20:00
Blondýna
Písničkářka, vlastním jménem Eva Suková, vystupuje na folkových (a nejen folkových) pódiích od r. 2016. Její produkci nazývají hudební publicisté jako "femme-folk", "herecký snad-šanson" či "blondfolk".
Písně, pojednávající o zásadních oblastech Blondýnina života (nakupování, aerobik, telefonování, láska, hipsteři, punk,...), střídá při vystoupení s blondbásněmi. Ty jsou většinou na dva až tři řádky a mají nevýchovnou nebo nemravnou pointu.
Kromě vlastní tvorby, která převažuje, má na repertoáru také např. písně Bulata Okudžavy nebo Janis Joplin, které přetextovala do češtiny. V současnosti humornou část repertoáru prokládá i vážněji míněnými skladbami, ale i u nich je přítomný nadhled a smysl pro hru s českým jazykem.
V r. 2019 a 2020 se stala finalistkou pražské písničkářské soutěže Notování, v r. 2020 postoupila na národní kolo Porty do Řevnic.
V r. 2019 vydala sbírku veršů "Zabásni m(n)ě", jejímiž kmotry byly Jiří Žáček a Miloň Čepelka, letos jí vyšla v nakladatelství Galén kniha pro děti „Bububu“. Básně publikuje také v literárních časopisech Tvar a Divoké víno.
V listopadu 2021 pokřtila také své hudební album „Nevolej mi do nebe!“(Galén), na kterém spolupracovala mj. s vynikajícím kytaristou Norbi Kovácsem. Deska byla zařazena mezi 20 nejlepších letošních alb v žebříčku rádia Proglas.
V civilním životě učí Eva Suková Literárně-dramatický obor na Základní umělecké škole v Rakovníku.
 
▫️ Richard Skolek
Spisovatel a lektor tvůrčího psaní. Často střídá žánry, píše humoristickou literaturu, fantasy i poezii, je také autorem webového stripu Ždibřich. Dříve se věnoval i tvorbě pro děti. Starší knihy po vypršení smlouvy umisťuje na své stránky a nabízí je k volnému stažení, systematicky je rovněž načítá a v podobě audioknih nahrává na YouTube.