Jimmy Whispers (US) + Franzie

8.11.2023, 20:00
▶︎ Jimmy Whispers (US)
Za těch 8 let, co Jimmy Whispers vydal své debutové LP, se toho pro každého hodně změnilo, zejména pro Jimmyho samotného. V jiném životě to byl ten sladký kluk z Chicaga, který nám ukradl srdce svým nechutným středozápadním postojem a svým talentem psát chytlavé staré melodie. Legendární kritička Jessica Hopperová ho kdysi nazvala „největší novou domácí hudební záhadou“ a proměnil mixtape hlasových poznámek pro iPhone (Summer in Pain) v hluboký šmrnc, díky kterému vystoupil na hudebním festivalu Pitchfork a vysloužil si za to chválu. outlet a místa jako Stereogum, Spin, BrooklynVegan, VICE, NME a mnoho dalších. Pokud jste zahlédli, bylo to napínavé, ale byla to jen rozehrávka na jeho druhé dějství. Pokud jde o dnešek, Jimmy Whispers je naživu a zdráv v Los Angeles. Pořád dělá hudbu – docela hodně. Má rozkvetlou novou kariéru jako režisér hudebních videí a filmař. Stal se spoluscenáristou dalších, včetně Drugdealera a Denta Maye. Má svou střízlivost, nové odhodlání dělat život potvrzující umění a Buick Reatta z roku 1988. Jimmy Whispers se vrátil s novým LP The Search For God, které vyšlo 9. června u Carpark Records. Jeho první album od jeho debutu v roce 2015 bylo koproducentem Ziyad Asrarem z kapely Whitney a vrací se k některým vlivům z éry šperkařů, které se vymykají chill/lo-fi LA indie rockové scéně, do které se ocitl. Druhé album Jimmyho Whisperse bylo vytvořeno většinou se dvěma vintage syntezátory, bicím automatem a vyřazeným karaoke automatem. Vysílá Midwestern emo, Beach Boys’ Smile, nenápadně přikyvuje hyper-popovou produkci a zapomenutým vysokoškolským rádiem raných studentů z éry šperků do čistého popového zvuku, který přesahuje snadnou kategorizaci.
 
▶︎ Franzie
Franzie je hudební skupina z Kroměříže, která vznikla z popela dřívějšího tělesa Superego Kid. Touha více experimentovat a proplouvat mezi žánry dala prostor pro vznik Franzie.
Pětičlenné těleso staví svou hudbu na technických a často se měnících instrumentálních pasážích, které se protkávají s melodickým ženským vokálem a českými texty. Noisové plochy a výkřiky často přechází v ambientní pasáže. Naléhavost, polyrytmika a dravost jsou také společnými rysy hudebního vyjádření této pětice.