IDA THE YOUNG + BARBORA HORA (GRAINS)

4.4.2024, 20:00
IDA THE YOUNG
Divné kytky, černá rtěnka, hladoví racci, vráskovité ruce ve vaně, sopky a vraždící kovbojové – tohle všechno tvoří svět Ida the Young. Za projektem vzniklém v Plzni stojí zakladající duo Iris Hobson-Mazur (zpěv) a Marek Koliha (kytara). V roce 2023 kapele vyšlo debutové EP Strange Shaped Flowers, na němž osobitě kombinují žánry indie a folk. Pro tento koncert si kapela připravila speciální elektroakustický set spolu s producentem Pavlem Kielbergerem. Ve složení Hobson-Mazur/Koliha/Kielberger také nahráli nové EP, na kterém se vydávají elektroničtějším směrem. Očekávejte ho v květnu tohoto roku!
 
BARBORA HORA (GRAINS)
Barbora Hora (také členka whyohwhy) představuje neotřelou hybnou sílu na poli české singer/songwriter scény. Její hudbu tvoří dva rovnocenné elementy; minimalistické, ale do detailu promyšlené kytarové linky s autentickým vokálním projevem. Ve své zhudebněné poezii se interpretka skrze citlivou optiku zaobírá nečekanými úskalími každodenního života.
Barbora Hora k aktuální nahrávce Grains (demos from the hill):
"V minulých týdnech jsem na svůj telefon nahrála několik ukázek ze zkušebny. Zatímco stále pracuji na svém LP, chtěla jsem najít jiný a intuitivnější způsob tvorby/vydávání hudby. Posledních pár měsíců jsem byla extrémně zaneprázdněná a nezdá se, že by se to změnilo. Cítím se neustále unavená a tato únava mě nutí pochybovat o tom, jak žiju, o světě kolem a dokonce o smyslu tvorby hudby nebo umění obecně. V tomto časově náročném experimentu jsem našla poklidné místo, které chci více pozorovat.
Slyšíte, jak se v místnosti chvějí bubny, můj hlas ztrácí melodickou linku, dělám chyby v textu, kytara je rozladěná a vše znehodnocuje záznam z telefonu... S těmi chybami jsem v pohodě, protože to je lidské. Chyby jsou lidské, únava je lidská, nedostatek dovedností je lidský, pochybnosti jsou lidské a selhání je taky lidské.
Neexistuje žádné konkrétní poselství. Je to jen jedno malé zrnko v moři písku."
Plakát: Oliver William Quinn