PPU EGON BONDY TOUR 2024

5.4.2024, 19:00
V pátek 5.4. se v Brně na Musilce uskuteční připomínkový koncert vydání desky Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned bývalých členů PLASTIC PEOPLE, jako host vystoupí brněnská skupina Hrozně.
Letos to bude neuvěřitelných 50 let, co se na hradě Houska začala nahrávat jedna z nejslavnějších desek československé kultury, Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned skupiny The Plastic People Of The Universe. Název měl parodovat „Seržanta Pepře“ od Beatles, ovšem zvukově i textově to byla zcela jiná záležitost: syrová hudba, někdy psychedelická, někdy temně rocková, někdy kakofonická s free-jazzovými sóly, ale vždy snadno rozpoznatelná a unikátní i ve světovém měřítku. A do toho nemilosrdné texty Egona Bondyho.
A právě toto výročí bylo důvodem, aby vydavatelství Guerilla Records, oslovilo několik hudebníků, kteří jsou se jménem kapely spjati, aby si toto výročí připomenuli na koncertech, kde ona zmíněná deska v jejich interpretaci zazní. A k ní i něco navíc. Zájemci si budou moci zmiňovanou desku odnést domů. Guerilla Records ji vydává dokonce jako dvoualbum, poprvé kompletně a čtvrtou stranu tvoří záznam koncertu Plastiků z 31. ledna 1975, kdy zahráli jako „svatební dar“ na svatbě Jaroslavy a Jaroslava Kukalových.
Koncertní sestavu ve složení bývalých členů Plastic People tvoří:
Josef Janíček – klávesy, zpěv a letitý kapelník souboru
Jan Brabec – bicí, zpěv
Vladimír Dědek – trombon
Tomáš Schilla – violoncello, zpěv
Ivan Bierhanzl – basová kytara
Kapela se touto sestavou vrací ke svým kořenům, protože na jejich zásadních albech vždy kytara chyběla.
Na jaro 2024 je naplánováno několik koncertů po České republice. Finále proběhne 29.6. právě na hradě Houska, kde bude celé turné, konané pod názvem PPU EGON BONDY TOUR 2024, ukončeno.
HROZNĚ
= muzika proplouvající mnoha zákrutami alternativního rocku, ovlivněna minimalismem, folkem, indie, funky a mnoha dalšími vlivy. Splétaná tóny metalofonu, kalimby, akordeonu, baskytary a bicích, sladěna s poetickými i údernými texty. Jak napsal kdysi jeden hudební kritik: „Slyším tam i ozvuky tradičního indonéského gamelanu…“ a chudák kapela si potom musela nastudovat, cože to vlastně taky hraje..
https://www.hrozne.cz/