Foonyap • Alder & Ash • Ba:zel • tour 2018

14.6.2018, 19:30

FOONYAPAlder & AshBAZEL#NaLeitnerce!

FOONYAP (CA)
“One women band Foon Yap je křehká a katarzivní, klasickou hudbou ovlivněná elektro-zvláštnost. Je to kanadská (Calgary) odpověď na Björk”. (Ben Rayner, Torronto Star)

Foonyap je klasicky vyškolená houslistka s ryzím a osobitým zvukem, momentálně žijící v Calgary. Její nejnovější sólové album Palimpsest je osobní vyrovnání se s dětstvím kde se kříží tradiční čínsko-katolickou výchovou a intenzivní výuka klasické hudby. Experimentální folkové album Palimpsest je popisované jako: “originální zvuk, který se pohybuje mezi vibrujícími ukolébavkami a srdeční expolzí ”, Foonayp nekteří přirovnáváji k Braids, Lhasa, Kate Bush, nebo Björk. U nás bychom mohli najít podobnost s expresivní Ivou Bitovou. Kanadská stanice CBC popsala album jako “ohromující dílo, které je stejně tak znepokojující, jako je úchvatné”, album zaujalo publikum po celé Kanadě a v roce 2016 se dostalo na 6. příčku mezi Top 30 kanadského deníkuThe Toronto Star.

Alder & Ash (CA)
“Copeland nehraje jen na violoncello, ale používá ho k tomu, aby ho komentoval.” (A Closer Listen)

Alder & Ash je sólista hrající na violoncello se základnou v Montréalu,
jeho performance je kontrapuntktem extrémů, hudba jejíž hranice jsou někde mezi hlukem a tichem, pokání, pokory a násilí. Kompozice vytváří živě na pódiu pomocí smyčkového pedálu a efektů, dosahuje tak skladeb plných vrstvení, rytmů a nečekaných zvratů. Skladby jsou prosycené vlivy minimální klasické hudby s vlivem doom metalu, ambientu, post-rocku a noiseu. “Adrian Copeland má dovednost a ambici soupeřit s jeho současníky a udělat pro violoncello to, co Colin Stetson udělal pro saxofon: překonává hranice očekávání tradicí stanovené předvídatelnosti.”

BAZEL (PL /CZ)
“hudba pro pro nevyspalé ravery” (Lumír Nykl).

Ba:zel je elektroakustické dítě narozené na cestě světem v roce 2014. Projekt je označovaný jako witch pop, experimentální elektronika, post- techno, s výrazným sopránem, popisovaným: “od “zákeřné” (Starter) po “křehké a éterické (Strobo).”
Duo tvoří Ewelina Chiu je polka s čínskými kořeny vychovaná v severní americe (zpěv, piano, syntezátor, flétna) a Daniel Vlček, audiovizuální umělec (drummashiny, syntezátory, baskytara / zpěv) “Jejich debutové album ‘eye draw(s) the line (2016) “bylo mimo jiné označeno jako” mrazivý minimalismus (Beehype), nebo electro nightmare pop (AlterEcho). V srpnu 2016 byl ba:zel vyhlášen jako jeden z šesti projektů nominovaných na Czeching kde získal cenu posluchačů. (projekt Českého Rozhlasu usilující o podporu alternativní české hudby v zahraničí).
V roce 2017 vydali EP Scene 7 a remixové EP skladby PACE. Ba:zel se podíleli se na soundtracku k virtuální realitě Galerie Na shledanou nebo k debutovému filmu „Consuming Others“ české umĕlkynĕ Báry Jíchové Tyson, spolupracovali na dokumentárním filmu H *ART ON Andrey Culkové, nebo na hudbě k filmu Organ Player americké umělkyně Narcissister, který byl oceněn na filmovém festivalu Sundance.


Klub Leitnerova
Čtvrtek 14. června / 19:30
Foonyap_Alder & Ash_Ba:zel
Cena: 150,- / 120,-