Jan Hrubý a trio

27.1.2023, 19:30

Barevný koncert plný překvapení, spontánní improvizace a nestárnoucích písní je provázaný smyčcovými tahy nezmara a sedmdesátníka Hrubého, který je na pódiu pořád tak trochu klukem…

Ostatně, jde o jasně “nejmladší” z Honzových hudebních působišť. Od února 2021 je i zachycen na live albu Kouzlo okamžiku. V akustické sestavě se zpěvákem, klávesistou a kytaristou Ondřejem Fenclem, fenomenálním hráčem na keltskou harfu Seanem Barrym a hostujícím perkusistou Michalem Hnátkem představí matador českých bigbítových houslí průlet vším, čím je a byl.

Kapela beze zbytku naplňuje podtitul “barevně a živě”, který nese i její zánovní CD. Repertoár tvoří irské balady v uhrančivém podání Angličana Barryho, Fenclovy autorské písně z repertoáru jeho kapely Hromosvod, instrumentálky a jako koření ukázky ze stěžejních působišť Jana Hrubého – Variace na renesanční téma a Špejchar blues Vladimíra Mišíka, Blues o spolykaných slovech Michala Prokopa a Astrolog Vládi Merty v divoké, leckdy až desetiminutové verzi bez zpěvu, s odbočkami kam se jen zachce.