Dmitry Spirin (ex-TARAKANY!) + Ollie North (Brno)

21.6.2022, 20:00

Od začátku války zaujali mnozí ruští hudebníci protiválečný postoj proti Putinově invazi na Ukrajinu.
Pro Dmitrije Spirina, zpěváka a frontmana moskevské punkové kapely Tarakany! (Švábi!), se to stalo logickým pokračováním myšlenek o svobodě, boji za občanská práva i proti totalitě, bratrství, pacifismu či demokracii, o kterých zpíval ve svých písních. To vše se ještě před začátkem války ukázalo jako důvod, proč se Tarakany! stali v Rusku prakticky nezákonnými. Jejich koncerty byly rušeny, televizní vystoupení byla zakázána a úřady zahájily politicky motivované kroky proti samotnému Spirinovi. Skupina byla nakonec rozpuštěna a Spirin opustil Rusko.
Již od prvních dnů války začal hudebník aktivně informovat publikum na svých sociálních sítích a předávat zprávy i názory, které jsou nyní v Rusku nezákonné a za které může být trestně stíhán. Zároveň pozastavil vystupování: „Jako bych ztratil hlas, touha vystupovat a skládat se vypařila," řekl Dmitrij v rozhovoru. Jak však válka pokračovala, dovedla Spirina touha pomoci Ukrajině svou tvorbou po vzoru mnoha kolegů k rozhodnutí uspořádat několik sólových akustických koncertů. Většina výtěžku z nich půjde na dobročinnou nadaci Diany Podolyanchuk, která pomáhá armádě, nemocnicím, přesídleným osobám a lidem nacházejícím se v městech, kterým hrozí humanitární krize.
Ne náhodou je toto turné pojmenováno „Pesni, a ně bomby“ (Písně, a ne bomby). Jedná se o pozměněnou frázi ze slavné písně Tarakanů! „Tišina – eto smerť“ (Ticho je smrt) dokonale demonstrující občanský a tvůrčí postoj umělce. Pro program těchto koncertů byly vybrány pouze písně relevantní a odpovídající okamžiku, které se shodou okolností ukázaly jako nejslavnější hity Tarakanů!: „Pričina dlja něnavisti“ (Příčina nenávisti), „Čto ja mogu izmeniť“ (Co můžu změnit), „Vlastěliny vselennoj“ (Páni vesmíru), „Sila odnogo“ (Síla jednoho). Známá píseň skupiny „Ulica svobody“ (Ulice svobody), jejíž text hudebníci před ukrajinským turné v březnu 2014 přepsali do ukrajinštiny, se představí v této verzi pod názvem „Vulicja Svobodi“. Kromě akustických verzí písní vlastní rozpadlé skupiny plánuje Spirin zahrát také covery slavných protiválečných písní, které ho v průběhu života ovlivnily.
Koncerty se uskuteční za podpory Maxima Frolova, talentovaného hudebníka, člena kapel Not a Single Break a Radio Afrika.
Dokonce hostem tohoto koncertu bude brňenská punková kapela Jllie North.