Bill Laurance

6.4.2017, 20:00

Bill Laurance
Chris Hyson , Joshua Blackman

Poprvé se v Brně představí se svým sólovým projektem dvojnásobný držitel ceny Grammy, anglický klavírista a zakládající člen oceňovaného brooklynského jazzového kolektivu Snarky Puppy, Bill Laurence. Bill Laurence ve své ničím neomezené kreativitě razí cross-žánrovou jazzovou tvorbu, která si vypůjčuje tu z elektronické hudby, tu z funku, jindy zase z klasických klavírních aranžmá. Je zbytečné přemýšlet, jestli je jeho hudba soulovou zpovědí, progresivním rockem, ambientní koláží nebo vizuálně evokativním soundtrackem. Bill Laurence taví žánry umně a libovolně a odlévá z nich melodie natolik nakažlivé, že o charakteru hudby, která se dostává pod kůži, nemá ve výsledku cenu polemizovat.

Od Snarky Puppy k Sólové Hvězdě!

Bill Laurance je britský klavírista a skladatel. Tento světově uznávaný multiinstrumentalista, skladatel a producent, jehož časopis The Guardian označil za „jazzového maestra“ dosud vydal 4 alba a jako sólový klavírista procestoval svět. Jeho projekty včetně kvartetu, projektu, dua a sólových kousků vyhráli nespočet ocenění.

Bill je dvojnásobným držitelem ceny Grammy a letos byl nominován na cenu MOBO.

Laurance, profesionální muzikant od svých 14-ti let, vystupoval s řadou slavných hudebníků jako Morcheeba, David Crosby, Salif Keita, Bobby McFerrin, Susana Baca, Laura Mvula, Musiq Soulchild, the Metropole Orchestra a samozřejmě je celosvětově známý jako zakládající člen fenomenální skupiny Snarky Puppy.

Billův nejnovější album Aftersun je poctou vesmírnému výzkumu a životu v kosmu. Kombinuje na něm hluboké světové „groove“ s Lauranceovi typickou hrou se žánry s příchutí tančení hudby a afrických perkusí.

V listopadu 2016 vydal dlouho očekávané CD / DVD „Live at the Union Chapel“ zaznamenané na ikonickém londýnském místě před extatickým davem.