Wynton Marsalis - A Fiddler´s Tale (Příběh Šumaře)

16.8.2020, 19:30

vypravěč – Arnošt Goldflam, trubka – Vít Otáhal, dirigent – Paul Mauffray

členové Moravské filharmonie Olomouc a členové Filharmonie Brno

 „A Fiddler’s Tale“ („Příběh šumaře“) je kompozice inspirovaná „Příběhem vojáka“, kterou složil Igor Stravinskij během první světové války, když byl v exilu. Zkomponoval ji pro provádění zejména na nekonvenčních místech, což se hodí i pro tyto nejisté časy, které zažíváme, s ohledem na měnící se omezení velikosti souborů a publika.

Paul Mauffray se v rámci svých hudebních studií na New Orleans Center for Creative Arts stejně jako ostatní studenti – včetně slavného jazzového trumpetisty Wyntona Marsalise – intenzivně věnoval právě studiu Stravinského „Příběhu vojáka“. Stravinskij se v tomto díle inspiroval ragtimem a podobně se v roce 1998 Wynton Marsalis inspiroval Stravinskym a napsal vlastní varianci na „Příběh vojáka“ v modernějším jazzovém stylu. Nyní tak má brněnské publikum jedinečnou příležitost zažít českou premiéru této hudby s vyprávěním Arnošta Goldflama. Hudební party provedou Vít Otáhal – trubka, členové z Filharmonie Brno a Moravské filharmonie Olomouc a dirigent Paul Mauffray.

Místo: Dominikánská 9, 602 00 Brno-střed - koncert se bude konat pod širým nebem a v případě nepříznivého počasí bude koncert přesunut do prostor Domu pánů z Kunštátu