KROKODÝL ZE SVRATKY ANEB MOZART V BRNĚ

3.6.2023, 20:30

mystifikační balábile s velkým orchestrem, světová premiéra

Pestrá hudebně komediální show spojuje dvě podstatné a tradiční devízy Městského divadla Brno. První je vazba na prostor Biskupského dvora, který se již počtrnácté stane letní scénou našeho divadla, a to v souladu s tradicí, že zde uvádíme především inscenace ve světových premiérách, které jsou napsané právě pro toto kouzelné prostředí. I na příští rok připravujeme realizaci původní hry, která tematicky čerpá z historie našeho města a pro kterou je signifikantní využití osudu mimořádné osobnosti s naším městem spojené. Druhou devízou je pak mimořádný pěvecký a muzikantský potenciál našich uměleckých souborů.

A tento náš „kapitál“ rádi umělecky zúročíme v rozkošně mystifikačním balábile s mottem: Dokud visí v Brně drak, bude všechno naopak. Představíme v něm velkolepě koncipovaný průřez tvorbou největšího génia evropské hudby: zazní zde operní árie i hudba koncertní, Mozartovy melodie uslyšíme tak, „jak je známe“, ale i v původních a osobitých rockových a jazzových aranžích. To vše s mohutným, symfonicky znějícím orchestrem našeho divadla.

Hlavní osou zápletky pak je napínavé detektivní vyprávění, které se týká Mozartovy návštěvy Brna v roce 1767, které zároveň vysvětlí, kde se v našem Brně doopravdy vzal krokodýl, nazývaný rovněž „brněnský drak“. V tomto spektáklu jej totiž do Brna přiváží samotný Leopold Mozart, který jej obdržel jako dar od vlivného aristokrata a zoufale se jej pokouší tajit před všemi okolo. Jak před jedenáctiletým Wolfgangem, který má z krokodýlů panický strach, tak brněnskými radními, kteří se navíc úporně dožadují, aby budoucí Amadeus složil pro Brno a o Brně speciální symfonii. Jak překvapivý bude fakt, že se nakonec právě krokodýl stane malému géniovi největším životním zdrojem hudební inspirace…

Inscenace se má díky zdravému humoru a citacemi hudby světového autora stát oslavou lidské kreativity, pro jejíž uplatnění je nejlepším místem na světě právě naše město a náš kraj.