POCTA ŠANSONU

29.6.2023, 19:00

Koncert Zory Jandové & hostů

ZORA JANDOVÁ, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny.

V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí ÉDITH PIAF.

Koncert připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z jejího repertoáru, ale bude i poctou žánru písní s příběhem – šansonům.

Francouzskému slovu la chanson odpovídá v češtině výraz píseň. Ovšem šanson je specifický český výraz, jehož význam i popularitu u nás (spolu)vytvořili až v šedesátých letech Hana Hegerová a další. Hlavními evropskými představiteli žánru, ve kterém text a příběh jsou stejně důležité jako hudba, byli např. Gilbert Bécaud, Jacques Brel, Marlene Dietrich a Édith Piaf, v současnosti třeba zpěvačka Zaz.

Zora Jandová bezesporu patří mezi podstatné interpretky tohoto žánru u nás. Je oceňována domácím i zahraničním publikem díky originální interpretaci francouzských i vlastních písní. V roce 2010 mělo v Praze premiéru představení Smrt v růžovém o Édith Piaf. Hlavní roli ztvárnila právě Zora, která kromě textu hry přeložila z francouzštiny texty písní, např. Milord, L'Accordéoniste (Harmonikář), La vie en rose (Život v růžové), Padam padam aj. Hrála také zpěvačku ve francouzském filmu o komisaři Maigretovi, ústřední píseň má stále ve svém repertoáru. Hudbu k filmu složil skladatel a producent Zdenek Merta.

Společně koncertovali po celém světě, napsali řadu písní a také šansonový muzikál Nahá múza z prostředí pařížské bohémy, který se hrál v Městském divadle Brno.

Mezi hosty Zory Jandové a Zdenka Merty (doprovázenými orchestrem MdB) budou osobití interpreti se vztahem k písním s příběhem – Markéta Sedláčková, Svetlana Janotová, Esther Mertová, Stanislav Slovák a Ondřej Ruml.

 

Na koncertě zazní například tyto šansony Édith Piaf:

Non, Je ne regrette rien

Mon Dieu

Padam padam

L'hymne à l'amour

Harmonikář

La vie en rose

 

Dále písně Zdenka Merty a Zory Jandové:

Tisíckrát

Titanic

Magdalena

Kořeny

Modlitba

 

Představení natáčí Česká televize – režie Petr Soukup.