F SCÉNA/ DYBY BYLA MORAVA

29.7.2023, 20:00

F Scéna 2023

V pořadu „Dyby byla Morava“ diváky provedeme některými částmi Moravy.

Kde jinde začít, než v domovském Brně. V programu se představí region Brněnska líšeňskými čardáši v podání souboru Líšňáci. Tento národopisný soubor navazuje na zvyky a život generací lidí, žijících v této obci, dnes přiřazené k Brnu, jako jeho čtvrť. Ráz tohoto bývalého městečka určovali právě jeho lidé, kteří si uchovali vztah k práci, k lidové kultuře, krojům, zvykům, tancům a lidové slovesnosti. V tomto duchu se dnes nesou jejich představení.

Tanečníci ze Slováckého krúžku v Brně nám předvedou tance z regionů Kyjovsko a Horňácko. Tento nejstarší folklorní spolek, jehož vznik se datuje do začátku minulého století, udržuje zvyky a tradice z celého Moravského Slovácka. Členové taneční skupiny, mužského a ženského pěveckého sboru i cimbálové muziky vystupují ve třech, a sólistech v ještě mnoha dalších, ze sedmadvaceti typů lidových krojů regionu.

Soubor lidových písní Májek nás přenese na Valašsko, Malou Hanou a Luhačovské Zálesí. Těmto regionům se věnuje soubor již od svého vzniku v roce 1974 a tvoří další díl mozaiky tohoto komponovaného pořadu.

Posledním účastníkem tohoto pořadu pak bude „nováček“ mezi výše jmenovanými, soubor Demižón ze Strážnice, který nám ukáže, jak se tančí, hraje a zpívá ve Strážnici a v Petrově. Věnuje se totiž právě těmto folklorním regionům a občas si odskočí i na Slovensko.

Autorem celého komponovaného pořadu je vedoucí Májku Milan Zelinka a tímto devadesátiminutovým programem nás provede moderátor Tomáš Gross.

Více informací najdete zde.