BaLéto 2022 – Romeo a Julie na Biskupském dvoře

17.7.2022, 20:15

V létě budou mít diváci možnost vidět již popáté balet pod širým nebem. Balet NdB Open Air se v letošním roce již tradičně uskuteční, vedle představení dalších divadel a hudebních vystoupení, jako součást Léta na Biskupském dvoře 2022.

Balet NdB navázal na předchozí úspěšné projekty Letní baLetní koktejl na Biskupském dvoře (2017, 2019) a na nádvoří hradu Špilberk (2018). Tentokrát však zvolil legendární celovečerní titul Romeo a Julie, ve speciální upravené open air verzi. Historický vzhled Biskupského dvora pod brněnským Petrovem doslova vyzývá k uvedení titulů jako je nejslavnější shakespearovský příběh lásky.

Neoklasická verze Mária Radačovského, v režii Martina Glasera, scénografii Marka Hollého a kostýmech Alexandry Gruskové, na nádhernou hudbu Sergeje Prokofjeva a ve spojení s oblohou plnou letních souhvězdí, bude zaručeně nezapomenutelným zážitkem. Inscenátoři vytvořili pro tento letní projekt novou scénografii na míru Biskupského dvora. Baletní dílo, které je s Brnem neodmyslitelně spojeno díky světové premiéře v Mahenově divadle (tehdejším divadle Na hradbách) v roce 1938, tak zavítá na další významné místo našeho města.

Taneční zpracování Shakespearova dramatu je velmi oblíbené a mnozí proslulí choreografové vytvořili během 20. století legendární inscenace hrané po celém světě dodnes. Důvod, proč tomu tak je, lze hledat nejen ve věčně rezonujícím tématu tragické lásky, ale i v nádherné hudbě Sergeje Prokofjeva, která je považována za jeden z nejkrásnějších baletních opusů vůbec. Přestože se náš příběh neodehrává v historických kulisách a kostýmech renesanční Verony, ctí inscenátoři Shakespearovo drama a jeho hlavní motiv prvního vzplanutí lásky dvou mladých lidí. Dominantním tématem baletu je ale nepřátelské rozdělení společnosti, z jejichž protipólů oba milenci pocházejí. Záměrem tvůrců bylo zpracovat předlohu jako současné taneční drama, aktuální, rezonující s dobou i vkusem dnešního baletního diváka.