Hello Marcel a Gufrau

5.6.2024, 19:00
Duo HELLO MARCEL se pozvolna formovalo v průběhu roku 2017, kdy se chlapci Adam Sodomka a Michael Macek (alias Šmáca), kamarádi ze svitavského gymnázia, tak silně udeřili do hlavy, že dostali nápad postavit českou disco kapelku. První písně vznikali střídavě ve sdílené zkušebně ve Svitavách nebo u Šmáci v bytě na Anglické ulici v Praze. V únoru roku 2018 vydali debutové album s názvem Marcel, pojmenované po jejich vtipném a inspirativním kamarádovi. Po předchozím pilném roce se totiž podařilo dokončit 9 písní a nastínit ranou taneční vizi tohoto tandemového uskupení. Vydání probíhalo amatérsky, v podstatě jej jen nahráli na Spotify, následně na mobil natočili a společně u piva sestříhali první videoklip k písní Seš Střelec. V květnu proběhl první koncert v pražské Vzorkovně, následně zarezonoval song Bůček v éteru pořadu Startér, další rok už přišlo pozvání na festivaly Beseda u bigbítu, Rosnička a další.
Zásadní bod obnovy jejich specifického hudebního disco-surrealismu nastal na začátku roku 2020, kdy vydávají v pořadí druhé full-length studiové album Hořák. Značnou pozornost následně získávají vytvořením soundtracku ke komediálním seriálu Banáni pro Prima+. Tento stěžejní rok uzavírají také doděláním a vydáním LP 2018 - 2023, které obsahuje výběr těch nejlepších vydaných songů a které také jako poprvé v jejich historii vychází i na fyzickém nosiči v podobě vinylu. Kromě toho se ani nebojí své tvůrčí univerzum obohatit spolupráci s neziskovou organizací Help pes, v rámci které vytvářejí osvětovou kampaň, která poukazuje na etická úskalí sedace psů během oslav Nového roku. K této příležitosti vydávají eponymní nahrávku s názvem Jsem psjetej.
GUFRAU je umělecká skupina vytvářející primárně elektronickou hudbu kombinující prvky bassline, rapu a taneční hudby. Při poslechu doma je ideální zaměřit se na text a hudební strukturu, avšak při účasti na živých akcích je potřeba vytvořit kruh přátel se kterými do sebe budete moct narážet a tančit v rytmu ohlušující basy...