RAPSODIE V MODRÉM 100

11.4.2024, 19:00

Koncert nabitý výročími připomene 100 let od světové premiéry Gershwinovy Rapsodie v modrém (12. února 1924 v newyorské Aeolian Hall), 70 let od prvního provedení Symfonie in Fis Ericha Wolfganga Korngolda (17. října 1954 ve Vídni) a 130 let od narození Ervína (Erwina) Schulhoffa.

Je to také příspěvek k Roku české hudby 2024, kladoucí provokativní otázky: jsme ochotni do kontextu české hudby přijmout německo-židovského pražského rodáka Schulhoffa, jehož mateřštinou byla němčina, ale který se sám k české hudební kultuře aktivně hlásil? A co brněnský rodák Korngold, který, pravda, Brno opustil v útlém věku a svou tvorbu rozvíjel pod zcela jinými vlivy? Kde jsou hranice pro to, čemu říkáme česká hudební kultura?

V neposlední řadě nás ve dvou skladbách čeká propojení jazzu se symfonickou hudbou. Gershwinova Rapsodie v modrém se v tomto ohledu stala revolučním počinem, který zatřásl městem New York, potom celou zemí, a nakonec celým civilizovaným světem, jak napsal Leonard Bernstein… Jedním z důkazů „jazzového otřesu země“ i za oceánem je mj. právě hudba Schulhoffova.

 

ERVÍN SCHULHOFF Symfonie č. 2

GEORGE GERSHWIN Rapsodie v modrém, původní verze pro jazz band

ERICH WOLFGANG KORNGOLD Symfonie in Fis op. 40

 

Filharmonie Brno

dirigent Dennis Russell Davies klavír