Black Uganda Choir: Útok na Hollywood

14.10.2021, 19:30

Black Uganda Choir (zkráceně BUCH) je netradiční sdružení vícehlasého zpěvu. Většina repertoáru je a-capella (tj. bez použití končetin), ale v případě nutnosti je s to zaútočit i hudebními nástroji. Od svého založení v r. 1992 chronické potíže s odpovědí na tři základní otázky: Co vlastně hraje? Kolik má vlastně členů? Proč se vlastně jmenuje Black Uganda Choir?

Původně relaxační podmnožinu seriózního smíšeného pěveckého sboru po celou dobu existence charakterizují prokomponované vícehlasy, nečekaná aranžmá, recesistické texty písní i průvodní slovo. A zejména ochota dělat si legraci ze všeho, ze sebe sama zejména. Soubor stylově obsáhne, cokoliv se mu zlíbí – klasiku, jazz, pop-rock i trampskou klasiku. Soubor od založení v r. 1992 vede Tomáš Drtílek, který jediný má dost hudebního vzdělání a trpělivosti.

Koncerty na domovské scéně brněnského klubu Leitnerka pak probíhají na hranici laskavého happeningu. Názvy pořadů jako “Černoši na Bertramce”, “Jak skládat úspěšné písně”, “Svobodná republika BUCH” nebo “Certifikovaný divák – rekvalifikační kurz” hovoří samy za sebe.