Podzimní symfonický koncert Janáčkovy opery

21.10.2018, 19:00

Tradice symfonických koncertů v podání orchestru brněnské opery sahá hluboko do její historie a ani dnes není opomíjena. Orchestr Janáčkovy opery NdB se v loňském červnu podílel na vzniku CD nahrávky dvou symfonií významného německého skladatele Enjotta Schneidera, který patří k tvůrcům s širokým žánrovým zaměřením. Je autorem několika oper, řady symfonií a komorních děl. Jeho skladby zní v koncertních síních po celém světě. Věnuje se rovněž komponování scénické hudby pro divadlo a filmové hudbě, je podepsán mj. i pod legendárními filmy Stalingrad či Armagedon. Pro náš orchestr to nebylo první setkání s jeho dílem, protože již v roce 2015 přednesli v rámci 63. ročníku Evropských týdnů Pasov Schneiderovu symfonickou báseň Pevnost.

Nyní bude mít možnost se s jeho hudbou seznámit i brněnské publikum neboť se 21. října 2018 uskuteční v Mahenově divadle koncert, kde zazní jedna z nahraných skladeb 6. symfonie Rýn pro soprán, sbor a orchestr, dílem inspirovaným řekou Rýn a pověstmi s ní se pojícími. Sólového partu se ujme německá sopranistka Julie Sophie Wagner, která se věnuje především koncertní tvorbě a je uznávanou interpretkou kantátových a oratorních děl. Pravidelně spolupracuje s orchestry, jako jsou např. Leipzig Gewandhaus Orchestra, RTVE Madrid, RIA Torino, Washington National Symphony Orchestra.

V druhé polovině koncertu zazní velkolepé dílo Gustava Mahlera 2. symfonie Vzkříšení pro soprán, alt, sbor a orchestr. Dílo, na kterém Mahler pracoval šest let, bylo inspirováno podle jeho slov na pohřbu dirigenta Hanse von Bülowa, když se mu v kostele sbor zpěváků na kůru jevil jako andělé, kteří se svým zpěvem dotýkají nebes. Sólové party zazní v podání našich sólistek Daniely Strakové-Šedrlové a Jany Hrochové. Koncert zazní pod taktovkou německého dirigenta a varhaníka Hansjörga Albrechta.